anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Futerał na aparat

sztyku
Początkujący

Futerał na aparat

Witam, właśnie kupiłem swoją pierwszą lustrzankę i mam mały problem jaki futerał wybrać.
Chodzi o to jak ma leżeć aparat? na allegro na zdjęciach widać że aparat jakby stał na obiektywie, czy to nie zaszkodzi mojej lustrzance? czy nie powinien w futerale leżeć na płasko?

45 ODPOW. 45
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Nie ma żadnych przeciwwskazań żeby nosić aparat obiektywem w dół ;)
Większość toreb, plecaków, kabur na lustrzanki znakomicie spełnia swoje zadania.

Kupując, zastanów się jednak czy nie warto zakupić coś większego, w perspektywie czasu zazwyczaj sprzętu przybywa i trzeba gdzieś to nosić :)

profile.country.pl_PL.title
Sikor-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Nie ma żadnych przeciwwskazań żeby nosić aparat obiektywem w dół ;)
Większość toreb, plecaków, kabur na lustrzanki znakomicie spełnia swoje zadania.

Kupując, zastanów się jednak czy nie warto zakupić coś większego, w perspektywie czasu zazwyczaj sprzętu przybywa i trzeba gdzieś to nosić :)

osobiście polecam plecaczek - taki w przegródkami regulowanymi - na rzepy np ,
mniejszy większy do wyboru do koloru - moim zdaniem lepszy od torby bo zawsze ręce wolne i jak dla mnie wygodniej , a jak Lajam zauważył sprzętu przybywa siłą rzeczy :-) ) a i kieszonka na napój na wypad w plener się też znajdzie

koteczek11
Początkujący

a co powiecie na takie rozwiązanie ?? sprawdzi mi sie to ??

http://www.allegro.pl/item480920312_hit ... _foto.html

m4rYjUsh3k
Początkujący

sztyku a jaki aparacik kupiłeś?

gonzo-----
Początkujący

Sikor napisał(a):

mniejszy większy do wyboru do koloru - moim zdaniem lepszy od torby bo zawsze ręce wolne i jak dla mnie wygodniej , a jak Lajam zauważył sprzętu przybywa siłą rzeczy :-)) a i kieszonka na napój na wypad w plener się też znajdzie

Sikor jeśli to nie jest tajemnicą to z jakiego plecaka sam korzystasz? Nie chcę mi się bawić w eksperymenty ;) więc wolę się spytać o sprawdzone w boju modele ;)

Sikor-----
Początkujący

gonzo napisał(a):

Sikor napisał(a):

mniejszy większy do wyboru do koloru - moim zdaniem lepszy od torby bo zawsze ręce wolne i jak dla mnie wygodniej , a jak Lajam zauważył sprzętu przybywa siłą rzeczy :-)) a i kieszonka na napój na wypad w plener się też znajdzie

Sikor jeśli to nie jest tajemnicą to z jakiego plecaka sam korzystasz? Nie chcę mi się bawić w eksperymenty ;) więc wolę się spytać o sprawdzone w boju modele ;)

Uzywam sygnowany marką soligor - sredniej wielkości, ale miesci aparat, dwa szkiełka, lampę i troszke podręcznego sprzętu - karty pamięci, baterie itd.
Po bokach ma kieszonki z siateczki na średniej wielkości butelki ( max 0,7l PET ).Znajdzie sie tez miejsce na portfel, klucze itd. Kupiłem go za dwa lata temu w Warszawie w nie sieciowym sklepie foto w Blue City- nazwy nie pamiętam i był to w moim odczuciu bardzo dobry zakup :-)

sztyku
Początkujący

m4rYjUsh3k- sony a300

dzięki za rozwinięcie tematu, co nieco już będę wiedział.

witmann
Początkujący

Ja z futerału korzystam tylko w wypadku, gdy biorę samo body z jednym obiektywem do zwykłego plecaka razem z kilkoma innymi rzeczami. Jaki to będzie futerał nie ma większego znaczenia. Byle pomieścił to co chcesz w niego wsadzić i miał zadowalającą Cię cenę. Ja mam zwykły Hama za 50 parę złotych.
Co do plecaków - sprawdzone są na pewno Lowepro, ale drogie. Prawie równie dobre a dużo tańsze jest Naneu Pro. Plecaki dwukomorowe to fajna sprawa, pod warunkiem, że nie potrzebujesz włożyć do górnej komory np. twardego zeszytu A4, bo się zwyczajnie nie zmieści. O ile się nie mylę wyjątkiem w tym względzie jest plecak Naneu Pro K3, ale pewności nie mam. Plecak ten jest sporych rozmiarów, większy od podobnych konstrukcji innych firm, ale nie sprawdzałem, czy zmieści się tam rzeczony zeszyt ;)

Problemem w użytkowaniu plecaków jest niewygodny dostęp do sprzętu. Dużo wygodniej dostać się do niego mając torbę. Pewnym kompromisem jest Lowepro Slingshot. To plecak na jedno ramie z bocznym dostępem do sprzętu. Wystarczy go przesunąć na przód i już mamy sprzęt w łapkach ;) Fajne i wygodne rozwiązanie. Wadą jest stosunkowo małą pojemność (przy chęci dalszej rozbudowy systemu wersja 200AW to minimum, ale 300AW i tak wydaje się rozsądniejszym wyborem) i fakt, że na dłuższe wycieczki jest raczej średnio wygodny.

Kilku znajomych ma też takie plecaki: http://allegro.pl/item480920289_hit_sup ... _lodz.html" target="_blank
Są z nich bardzo zadowoleni. Mówią, że tanie a całkiem solidne.

Uff, się rozpisałem ;)

gonzo-----
Początkujący

Hehe faktycznie się rozpisałeś :) ale przynajmniej temat jest już mocno poruszony i jest w czym przeglądać :) Całkiem fajnie wygląda ten tani plecaczek z allegro - tylko jak to jeszcze wygląda z jakością. A co do pytania plecak czy torba, to powiem tak ja jak mam torbę to zawsze nią gdzieś zahaczam, zaczepiam generalnie mało komfortowe dla mnie. A plecaczek to nawet nie czuje człowiek, że ma.