anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ostrość.

profile.country.pl_PL.title
Milara
Początkujący

Ostrość.

Witam,
2 tygodnie temu kupiłam Sony alpha 350. Do tej pory pracowałam głównie z tradycyjną cyfrówką i obsługa lustrzanki okazała się dla mnie bardzo skomplikowana.
Główny problem polega na tym, że jak do tej pory ani jedno zdjęcie nie wyszło mi ostre. Nawet przy opcji "auto" nie jest to to czego oczekiwałam. Zdjęcia wychodzą jakby za leciutką mgiełką.
Jestem kompletnym laikiem, stąd moje, może dla was - banalne, pytanie.
Byłoby dla mnie pocieszające usłyszeć, że to brak wiedzy na temat aparatu, niż to, że jest z nim coś nie tak.
Proszę was o pomoc!

21 ODPOW. 21
Milara
Początkujący

No to idę zatem walczyć:) Dziękuję bardzo za wyjaśnienia.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Milara napisał(a):

A co zrobić jeśli nie chcę używać lampy błyskowej?

Nie włączaj jej. Po prostu :D

Zresztą kolega nie sugerował nigdzie jej włączania ;)

Co do podanych przez Michała parametrów
Teraz przełącz się na tryb Av i ustaw przysłonę w okolicy f/8, ręcznie ustaw ISO na 100, zadbaj o dobre światło (wyłącz lampę błyskową) tak by w trybie Av aparat dobierał najdłuższy czas rzędu 1/60 sekundy
W ten oto sposób zrozumiesz jak działa Twój aparat.

uważam, że dzięki temu Milara wcale nie zrozumie jak działa jej aparat ;)

Nie jesteśmy w studio gdzie można na sztywno określić sobie parametry do uzyskania poprawnej ekspozycji, a Ty podałeś te wartości jakby to była uniwersalna recepta na dobre zdjęcie.

Proponuję na początek odejść od trybu AUTO. To najważniejsze.
Przy takich zdjęciach jak zaprezentowane zrezygnuj też z AUTO ISO.

Milara, aby lepiej Cię zrozumieć, może pokaż zdjęcie (lub link do zdjęcia), które Ci się podoba i do zrobienia którego dążysz (oczywiście nie dosłownie ;) )

Milara
Początkujący

http://www.digart.pl/zoom/2324440/Picni ... _Rock.html

taka ostrość byłaby przeze mnie pożądana....

Robiąc zdjęcia zazwyczaj pracuję ze światłem 500w, nieco zmiękczonym przez kalkę, czy oświetlającym obiekt poprzez odbicie od jasnej powierzchni.
Rozumiem, że wtedy zależy wszystko od przysłony?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Milara napisał(a):

http://www.digart.pl/zoom/2324440/Picnic_at_Hanging_Rock.html" target="_blank

taka ostrość byłaby przeze mnie pożądana....

Robiąc zdjęcia zazwyczaj pracuję ze światłem 500w, nieco zmiękczonym przez kalkę, czy oświetlającym obiekt poprzez odbicie od jasnej powierzchni.
Rozumiem, że wtedy zależy wszystko od przysłony?

500W (rozumiem, że halogen) to wcale nie tak dużo jak się wydaje.

Wszystko zależy od parametrów, ale mając takie światło uzyskanie krótkich czasów migawki przy niskim ISO nie jest łatwym zadaniem. Do tego dochodzi niezbyt jasny obiektyw 18-70.

Nie chcesz szumów, nie wychodź poza ISO 400.
Chcesz mieć lepszą ostrość, musisz odrobinę przymknąć przysłonę, szczególnie na ogniskowych powyżej 50mm gdzie Kit nie jest zbyt ostry. (właśnie, z jakich ogniskowych najczęściej korzystasz?)
Nie chcesz mieć poruszonych zdjęć, trzeba utrzymać czas rzędu 1/30 s.
I teraz trzeba znaleźć gdzieś tzw. złoty środek. :smileyhappy:

AZdjęcie które zaprezentowałaś jest bardzo starannie obrobione, fajnie że chcesz robić tak dobre fotografie. Najważniejsze to się nie zniechęcać. :-)

Tego Twojego z 1 strony jakoś nie mogę otworzyć, czy możesz załadować je ponownie (najlepiej cały kadr)

Milara
Początkujący

http://img254.imageshack.us/my.php?image=1ahf1.jpg
tu w bieli i czerni

http://img88.imageshack.us/my.php?image=dsc00481tv3.jpg
tu w kolorze - oryginał.

To akurat robione było przy świetle dziennym.
Ogniskowa ok. 28mm

michalwochna
Początkujący

Lajam napisał(a):

Nie jesteśmy w studio gdzie można na sztywno określić sobie parametry do uzyskania poprawnej ekspozycji, a Ty podałeś te wartości jakby to była uniwersalna recepta na dobre zdjęcie.

Nigdzie nie powiedziałem, że jest to uniwersalna recepta na dobre zdjęcie. Ale przejście na Av daje już możliwość kontrolowania tego co się fotografuje, w końcu po to dokonujemy zakupu lustrzanki, by kontrolować to co chcemy uzyskać.
Zasugerowałem na początek Av, a zatem samodzielny dobór czułości i przysłony, aparat zaś dobierze czas.
To chyba najprostsza możliwość dalszej nauki. Zrozumienie, że po przymknięciu przysłony, czas się wydłuży (zakładając, że fotografujemy tą samą scenę, w tym samym świetle). Jeśli natomiast czas się znacznie wydłuży, to możemy mieć problem z wykonaniem nieporuszonego zdjęcia. Wówczas trzeba kombinować dalej i myśleć o wyższej czułości, ustawieniu aparatu na statywie, znalezienia lepszego światła etc.
Już nie mówiąc o całej reszcie, jak "rozmycie" tła w zależności od zastosowanej ogniskowej i przysłony, korekcji ekspozycji, zapisu w RAW etc.

Natomiast zdjęcie, które koleżanka pokazała i uznała, że jej się podoba jak najbardziej jest do zrobienia niniejszym sprzętem.

m4rYjUsh3k
Początkujący

Rafik jaki masz aparat?.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Milara napisał(a):

To akurat robione było przy świetle dziennym.
Ogniskowa ok. 28mm

No to exif mówi tak:
ISO 400
Ogniskowa - 18mm
Przysłona f/3.5
Czas 1/8 sek,
Pomiar światła - wielopunktowy

Ustawienia kontrast/ostrość/jasność - wszystko na 0.

I teraz...ostrość aparat ustawił nie na Tobie, tylko na fladze to zasadnicza sprawa. Stąd pewnie poczucie "nieostrości".

Korzystając z trybu AUTO aparat ustawia sobie ostrość gdzie mu się "trafi". Najlepiej używać centralnego czujnika AF. ;)

Ustaw sobie w Strefie Twórczej ostrość na +2, a nawet na +3 zobaczysz, że zdjęcia będą znacznie lepiej wyglądały.

Pamiętaj, że zdjęcie można lekko poprawić w komputerze.
Np. poniżej masz je podostrzone troszkę ;)

Milara
Początkujący

dzięki wielkie. Zaraz wezmę się do testowania.

michalwochna
Początkujący

Lajam napisał(a):

Najlepiej używać centralnego czujnika AF. ;)

No i co? Zostać niewolnikiem centralnych kadrów?

Czas otwarcia migawki był okropnie długi. Odsuń modela dwa metry od tła, ustaw ogniskową na 70 mm, daj pełen otwór przysłony i zobacz jak to będzie wyglądało. Staraj się trzymać czasów, które utrzymasz fotografując z ręki. Dla ogniskowej 70 mm uznajmy, że będzie to maksymalnie 1/60, dla 28 mm - 1/30.

Tak, wiem, w dzisiejszych czasach mamy stabilizację obrazu, ale warto trzymać się dobrych zasad. Tym samym... nabierając pewnej wprawy i używając stabilizacji obrazu, prawdopodobnie będziesz w stanie utrzymać dłuższe czasy.

Tak jak kolega Lajam wspomniał, jeśli zapisujesz obrazy w formacie JPG, możesz ustawić domyślne wyostrzanie w aparacie, jeśli kiedyś pokusisz się o RAW, możesz robić to na komputerze i z pewnością po nabyciu pewnych umiejętności Twoje zdjęcia będą ostre.

Ja tylko mam nadzieję, że z tych naszych dywagacji coś zrozumiesz.