anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

TRYB P

profile.country.pl_PL.title
aatrapa
Początkujący

TRYB P

Witam,

Mam A300 od trzech dni.
Mniej wiecej rozumiem wszystkie funkcje aparatu oprócz trybu P "Programowalny".
W manualnym ustawia sie zarowno przeslone i migawke, w A przeslone w S migawke.
Co ustawia sie w trybie P. Instrukcje czytalem ale nie rozumiem tego co tam napisali odnosnie tego trybu.
Wyczailem ze moge ustawic migawke ale czym to rozni ten tryb od S?

aatrapa

23 ODPOW. 23
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

aatrapa napisał(a):

Witam,

Mam A300 od trzech dni.
Mniej wiecej rozumiem wszystkie funkcje aparatu oprócz trybu P "Programowalny".
W manualnym ustawia sie zarowno przeslone i migawke, w A przeslone w S migawke.
Co ustawia sie w trybie P. Instrukcje czytalem ale nie rozumiem tego co tam napisali odnosnie tego trybu.
Wyczailem ze moge ustawic migawke ale czym to rozni ten tryb od S?

aatrapa

Tryb P to tryb gdzie aparat sam dobiera czas i przesłonę w zależności od jasności obiektywu. Czyli jak masz obiektyw zmiennoogniskowy (ZOOM) to na szerokiej ogniskowej będzie Ci ustawiał dłuższy czas, a na długiej ogniskowej krótszy (przysłona będzie się odpowiednio zmieniać). I tu niby niewiele zmian w porównaniu z trybem AUTO, ale....jeśli wybrane przez aparat ustawienia nie odpowiadają Ci, możesz użyć "funkcji przesunięcia programu". Kręcąc kółkiem można korygować migawkę (wówczas na wyświetlaczu pojawia się Ps) lub przysłonę (Pa). Wtedy aparat zachowuje się jak w trybie preselekcji przysłony lub czasu.

Funkcja przesunięcia programu działa chwilowo - po wyłączeniu aparatu, lub wejściu w stan uśpienia ustawione wcześniej wartości przysłony lub czasu znikają i aparat wraca do trybu automatycznych nastaw.

W trybie A, lub S - aparat zawsze, niezależnie od ogniskowej (nawet po wyłączeniu) trzyma stale ustawioną wartość przysłony czy migawki.

Mam nadzieję, że to zrozumiałe choć troszkę. Późno jest i źle mi sie myśli już. ;)

Znajomy-----
Początkujący

Bardzo dobrze wyjaśniłeś. Osobiście najczęściej korzystam z trybów A i czasami M. Bardzo wygodny wygodny jest tryb A, gdzie sam ogarniasz przysłonę, a czas ustawia się automatycznie. Na manualu ciężko jest wyczuć, przynajmniej dla mnie, jeszcze tak dużego doświadczenia nie mam, że z oka robi mi się urządzenie do pomiaru światła ;) A jak załączam, to muszę wykonać parę zdjęć orientacyjnych i metodą prób i błędów dojść do optymalnych ustawień, które i tak wg starszych kolegów na forum są źle dobrane ;)

witmann
Początkujący

Ale przecież w trybie M nikt drabinki światłomierza nie wyłącza ;)

Znajomy-----
Początkujący

witmann napisał(a):

Ale przecież w trybie M nikt drabinki światłomierza nie wyłącza ;)

Drabinki światłomierza :shock: ? kurcze, ja nawet nie wiem, co to jest..

profile.country.pl_PL.title
aatrapa
Początkujący

dziekuje otrzymalem jasna i wyczerpujaca odpowiedz. Mam jednak pytanie krecac kolkiem zmieniam migawke, a jak zrobic aby zmieniac przyslone?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

aatrapa napisał(a):

dziekuje otrzymalem jasna i wyczerpujaca odpowiedz. Mam jednak pytanie krecac kolkiem zmieniam migawke, a jak zrobic aby zmieniac przyslone?

Jaki masz aparat?

witmann
Początkujący

Znajomy napisał(a):

Masz w wizjerze i na ekranie taki zestaw pionowych kresek (taką jakby drabinkę) z liczbami? To jest właśnie wskaźnik światłomierza. Nad nim powinna znajdować się strzałka wskazująca jedną z kresek. Jeśli strzałka wskazuje 0, to teoretycznie parametry naświetlenia są poprawne. Im bardziej w prawo tym zdjęcie będzie jaśniejsze, im bardziej w lewo tym ciemniejsze. Ale przecież o tym wszystkim jest w instrukcji :P

aatrapa - spróbuj przytrzymać guzik korekty ekspozycji i wtedy krecić kółkiem. LUDZIE! CZYTAJCIE INSTRUKCJĘ!!!

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

W trybie P aparat nie ruszy sam lampy - sami będziemy musieli ją wyjać jak poczujemy potrzebę. W trybie AUTO za to nawet jak będziemy chcieli to nie wyciągniemy lampy - aparat sam bedzie robił co uważa w tym względzie.

Znajomy-----
Początkujący

witmann napisał(a):

Znajomy napisał(a):

Masz w wizjerze i na ekranie taki zestaw pionowych kresek (taką jakby drabinkę) z liczbami? To jest właśnie wskaźnik światłomierza. Nad nim powinna znajdować się strzałka wskazująca jedną z kresek. Jeśli strzałka wskazuje 0, to teoretycznie parametry naświetlenia są poprawne. Im bardziej w prawo tym zdjęcie będzie jaśniejsze, im bardziej w lewo tym ciemniejsze. Ale przecież o tym wszystkim jest w instrukcji :P

aatrapa - spróbuj przytrzymać guzik korekty ekspozycji i wtedy krecić kółkiem. LUDZIE! CZYTAJCIE INSTRUKCJĘ!!!

Dzięki za wyjaśnienie, całkowicie umknęło to mojej uwadze. Ale dobrze wiedzieć, myślałem, że światłomierz trzeba dokupić... A tu po takim czasie korzystania z aparatu, takich rzeczy dowiaduję się :D To sobie dziś wrócę do instrukcji, może jeszcze coś ciekawego odkryję...