anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ustawienia manualne

kubuleczek3
Początkujący

Ustawienia manualne

Witam, lustrzanke posiadam od czwartku i chcialbym robic zdjecia na ustawieniach polautomatycznych ( A )

Nie wiem czy taka opcja jest dobra dla amatora wiec moglibyscie sie wypowiedziec na ten temat ??

Prosiłbym także o opis tych wszystkich ustawień jak ISO, F i czas

Jestem amatorem. Posiadam obiektyw kitowy dołączony do Sony Alphy 300. Dziś zakupiłem filtr UV. Myślę że zdjęcia w terenie bd troszkę lepiej

czekam na Wasze odpowiedzi i z gory Wam dziekuje

pozdrawiam

97 ODPOW. 97
gonzo-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

kubuleczek3 napisał(a):

nie wiecie moze jak dobrac odpowiednie ustawienia manualne ??

Czytać, szperać, próbować (to cyfra, więc filmu nie zmarnujesz) bo najlepiej się uczy na własnych błędach.
Na początek spróbuj obejrzeć i zrozumieć to: http://dryreading.com/camera/index.html" target="_blank
Powodzenia!

Heh uprzedziłeś mnie, też chciałem wrzucić link do tego symulatora ;) Od siebie gorąco polecam, dobrze widać co jest od czego i jak działa. Świetna sprawa

kubuleczek3
Początkujący

bardzo ciekawy ten symulator ;)

jest to wersja demo czy tylko jest to nazwa programu : CameraDemo ??

Jeszcze jedni pytanko: Jeśli robie zdjęcia na trybie A, to mam tylko do ustawienia wartość F ??

ISO mam ustawione na automatyczne i czas też, ale nie wiem czy coś jeszcze trzeba ustawić ;/

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Myśleć!
Camera-Demo to program demonstrujący co się dzieje pzry różnych ustawieniach aparatu (camera).
Program "A" (Aperture priority) czyli priorytet przysłony. Ustawiasz przysłonę wg potrzeby/upodobania (np.: portret - otwarta, krajobraz - przymknięta), a aparat automatycznie dobiera czas naświetlania, czyli migawkę. Ewentualne błędy*) automatu można skorygować przyciskiem korekcji "+/-".
*) to tylko program - nie wie co chcemy aby było poprawnie naświetlone i w zależności od rodzaju pomiaru (matrycowy, punktowy, centralny-ważony) dobiera parametry, a my +/- możemy to skorygować.
ISO na automacie? Hmm, czasem to się przydaje (np las, focimy ptaszki a światło się zmienia i nie chcemy, żeby nagle czas naświetlania dobrany przez automatykę był zbyt długi.
Generalnie jednak, lepiej ustawić stałe ISO. Natywną wartością w alfach jest bodajże 200ISO. Możemy (świadomie) zwiększyć lub zmniejszyć tę wartość dwukrotnie (100 lub 400). Wyższych wartości używamy jak zą naprawdę konieczne.

Tryb "S" Shutter priority czyli priorytet migawki, działa identycznie, tyle, że ustawiasz sobie na sztywno czas (np krótki do sportu, długi do panoramowania), a przysłona jest dobierana.
Trzeba tylko pamiętać, że stopni przysłony jest mniej niż czasu :) i może automatowi braknąć skali - będzie wtedy ostrzegał migotaniem wskaźnika w wizjerze.

------------------------------
fotoamator
Znajomy-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Myśleć!
Camera-Demo to program demonstrujący co się dzieje pzry różnych ustawieniach aparatu (camera).
Program "A" (Aperture priority) czyli priorytet przysłony. Ustawiasz przysłonę wg potrzeby/upodobania (np.: portret - otwarta, krajobraz - przymknięta), a aparat automatycznie dobiera czas naświetlania, czyli migawkę. Ewentualne błędy*) automatu można skorygować przyciskiem korekcji "+/-".
*) to tylko program - nie wie co chcemy aby było poprawnie naświetlone i w zależności od rodzaju pomiaru (matrycowy, punktowy, centralny-ważony) dobiera parametry, a my +/- możemy to skorygować.
ISO na automacie? Hmm, czasem to się przydaje (np las, focimy ptaszki a światło się zmienia i nie chcemy, żeby nagle czas naświetlania dobrany przez automatykę był zbyt długi.
Generalnie jednak, lepiej ustawić stałe ISO. Natywną wartością w alfach jest bodajże 200ISO. Możemy (świadomie) zwiększyć lub zmniejszyć tę wartość dwukrotnie (100 lub 400). Wyższych wartości używamy jak zą naprawdę konieczne.

Tryb "S" Shutter priority czyli priorytet migawki, działa identycznie, tyle, że ustawiasz sobie na sztywno czas (np krótki do sportu, długi do panoramowania), a przysłona jest dobierana.
Trzeba tylko pamiętać, że stopni przysłony jest mniej niż czasu :) i może automatowi braknąć skali - będzie wtedy ostrzegał migotaniem wskaźnika w wizjerze.

Lepiej chyba nie można było tego wyjaśnić. Dodam tylko od siebie ( zaznaczam, że nie mam takiego doświadczenia i tak ogromnej wiedzy jak Tadeusz), że zawsze korzystam z minimalnego ISO (100) a bardziej staram się regulować czas otwarcia migawki (dziękuję Tadeuszowi za poprawienie mnie w którymś temacie, pisałem o otwarciu przysłony :) ) a jak nie mam warunków do zbyt długiego czasu otwarcia, to dopiero przysłona i później ISO.
Ale w rzeczywistości nie wiem, po co są większe wartości niż 800, chyba do bardzo ekstremalnych sytuacji, do wymuszonego zdjęcia.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Znajomy napisał(a):

Ale w rzeczywistości nie wiem, po co są większe wartości niż 800, chyba do bardzo ekstremalnych sytuacji, do wymuszonego zdjęcia.

Zerknij do mojego (skromnego, póki co) albumu. Te koncertowe to ISO 1600, a i 3200 się przydawało. Choć chwilami było tak jasno, że wystarczało i 400.

------------------------------
fotoamator
kubuleczek3
Początkujący

jak na razie, osobiscie ISO mam ustawione na auto ale gdy bd już miał jakąś wiedze na temat tego wszystkiego przestawie się na manual ;)

przeglądając forum znalazłem fajną stronkę poświeconą lustrzanką SONY : http://www.lustrzanka.sony.pl

Szczególnie przydatna dla amatorów jest szkółka

Ktoś z rozmówców ma może lustrzankę Sony ??

Jak tak to proszę napiszcie

pozdrawiam Was

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kubuleczek3 napisał(a):

Ktoś z rozmówców ma może lustrzankę Sony ??
Jak tak to proszę napiszcie

Ja mam. Dwie :smileyhappy:

A100 i A700 ;)
Jeśli Cię interesuje coś to pytaj ;)

kubuleczek3
Początkujący

w tym trybie A to ustawia się jeszcze cos z ta ekspozycja ?? +/- ??

I jak Masz ustawiony pomiar swiatla i obszar AF ??

PiterSam-----
Początkujący

Tych ustawien nie sciagniesz od nikogo one sa zmienne zaleznie od tego co fotografujesz jakie masz swiatlo itd ... na stronie sony jest PDF z instrukcjia po polsku do tej lustrzanki warto sobie to sciagnac bo zdaje sobie sprawe ze czytanie tej malej ksiazeki bywa meczace i nudzace:-)))

kubuleczek3
Początkujący

masz calkowita racje ;)

postaram sie sciagnac ten plik PDF, tez masz Alphe 300 ?? a jaki obiektyw ??