Podziel się wrażeniami!
Zdecydowałem się w końcu na swoją galerię, nie będzie tu póki co takich rewelacji jak u innych, choć początki w większości wyglądały podobnie, ufam, że dzięki uwagom i wskazówkom mi tu udzielonym też podniosę swoje umiejętności. (tu szczególnie cenne dla mnie są techniczne )
Cześć zdjęć się powtórzy (już się tu pojawiły ), ale tym razem są wystawione aby zostały ocenione...
Z czym mam problem to wiem na starcie, kolory, ale co poradzę, póki co notebook lenovo, a więc dla fotografa, na razie na dobry dający się dobrze skalibrować ekran mnie nie stać.
Message was edited by: bart_m26
Message was edited by: bart_m26
Aby zachować tematykę kolejny post, z działu smaczne, tak do kawy jak znalazł
Fajnie, że w końcu się zmusiłeś.
Tak krótko - na razie jedynie dwójka jest fajna.
Reszta "kotkowych" ma strasznie zabałaganione tło i niezbyt udane kadry.
Fotografia jedzenia wymaga bardzo dobrego światła i super sterylności kadru - u Ciebie póki co tego nie ma.
Jeśli jednak miałby to ocenić, to rogaliki 100 razy lepsze od tego ciastka - i nie mówię o smaku, ale sprawach technicznych.
Lajam napisał(a):
Fajnie, że w końcu się zmusiłeś.
Lajam napisał(a):
Reszta "kotkowych" ma strasznie zabałaganione tło i niezbyt udane kadry.
Lajam napisał(a):
Fotografia jedzenia wymaga bardzo dobrego światła i super sterylności kadru - u Ciebie póki co tego nie ma.
Jeśli jednak miałby to ocenić, to rogaliki 100 razy lepsze od tego ciastka - i nie mówię o smaku, ale sprawach technicznych.
Nie lepiej wykonać przed zdjęciem profilowanie balansu bieli w aparacie?
Wystarczy w zakładce WB wybrać opcję "własne", potem SET i sfotografować w danym świetle białą kartkę papieru, zapisać ustawienia i do dzieła. Wówczas powinno być tak, że programowo wprowadzisz tylko minimalną korektę albo w ogóle (przy założeniu, że nie wywołujesz w ACR, który ignoruje ustawienia aparatu).
Co do Twoich zdjęć - nie widzę specjalnych problemów z balansem bieli.
Problemem jest to, że zdjęcia są trochę niedoświetlone, brak im szczegółów w cieniach.
Jeśli nie potrafisz tego skompensować w procesie obróbki, proponuję podnieść ISO.
Lajam napisał(a):
Co do Twoich zdjęć - nie widzę specjalnych problemów z balansem bieli.
Lajam napisał(a):
Problemem jest to, że zdjęcia są trochę niedoświetlone, brak im szczegółów w cieniach.
spróbuj ustawić w aparacie , kontrast -3, w moim przypadku bardzo pomogło w walce z przepaleniami
Tym razem wiosennie...
Troszkę jeszcze kotowate...wiem, że może robi się nudno, ale przez ten weekend zamierzam wzbogacić swoją galerię...
Koty tak naprawdę są dla mnie okazją do ćwiczenia portretów, wiem, że ludziom robi się inaczej, ale wszyscy na widok aparatu uciekają, a jak się zgadzają, pod żadnym pozorem nie wolno publikować...
Pojechałeś z tym czarnym kotem pod dzisiejszą datą ...
Ale żeby w konwencji zostać - 13 bardziej mi leży.