Podziel się wrażeniami!
Nie wiem , czy to pech, czy też jakiś feler aparatu czy też moze jakosć tych kart padła totalnie.
Przez ostatnie 3 lata uzywałam Sony P100, do niego miałam Sony Memory Stick 512 Mb. Nigdy ani jeden plik nie był uszkodzony. Pieknie mi służył i aparat i karta i bateria
W sierpniu zakupiłam Sony H50. Do niego na Allegro kartę Sony memeory Sick PRO Duo 4Gb.
I pojawiły sie pierwsze uszkodzone pliki, czyli zdjecia, których nie da sie odtworzyć, do skasowania. Tak na 20 zdjeić przynajmniej jedno było trafione. Ponieważ problem nie mijał, oddałam kartę. Kupiłam inną u innego sprzedawcy. I wszystko było ok. Do dziś.
Byliśmy na ok. 1,5 godzinnym spacerze, temp. ok 0 st. Piękna słoneczna pogoda. Dzieci obfotografowane, na podglądzie obejrzałam niektóre. Super. Wracam do domu właczam aparat i pokazuje mi,ze nie mam zdjęć. Poczekałam chwile, i nic. To samo. Nie pomogło wyjmowanie karty. Zniknęły. POtem komunikat o błedzie formatowania. Jak juz widziałm, ze zdjec nie ma i nie będzie, zrobiłam format karty.
I tu juz wiem, ze karta padła. Napstrykałam po formatowaniu około 50 zdjęć. Z tego 10 było uszkodzonych na niektórych nawet nei było obrazu. Chciałm zrzucic to na komputer, ale juz znowu nie było nic, tylko komunikat: C:13:01.
No jak nic muszę kupić nowa kartę.
O co chodzi? Czy pogoda ją załatwiłą? Przeciez "starym" aparatem równeż zimą robiliśmy zdjecia, nic się nie działo. Dzisiejsza pogoda ani temperwatura nie była "ekstremalna". Sprzedawca zapewnaiłą o oryginalności karty.
Proszę zakupić kartę w autoryzowanym Centrum Sony na taką kartę udzielana jest 5 letnia gwarancja. A sprzedawca na allegro czasem może nawet nie mieć pojęcia że sprzedaję podróbki. Ze swojej strony używam karty MS 4GB w małym aparacie Sony i zdążało się w ujemnych temperaturach, moja znajoma była z H2 w alpach, jeden klient używa MS z A700 na wyprawach na narty nigdy nie wystąpił żaden problem w niskich temperaturach.
Dziekuję za odpowiedź.
Kupię kartę w autoryzowanym punkcie SONY.
Nie będzie do 3 razy sztuka na Allegro
Zalecam rozwagę przy zakupie kart pamięci na aukcjach od nieznanych osób lub poprzez nieznane sklepy internetowe. Niekiedy w bardzo atrakcyjnej cenie, proponowane są karty pamięci różnych producentów, które zostały podrobione. Najbardziej narażone są na tego typu sytuacje małe sklepy internetowe, które dokonują zakupu hurtowego w nieznanym miejscu. Negatywne efekty, jakie mogą nam się przydarzyć podczas fotografowania:
- częściowy zapis pliku – jest plik, ale nie możemy go odczytać lub zdjęcie widoczne jest w połowie
- niepoprawnie pracuje „pamięć karty” - pomimo, że zapisana fotografia jest na karcie ( sprawdziliśmy w aparacie na ekranie LCD ), wykonanie następnych zdjęć może spowodować, że ją utracimy.
- dodatkowo takie karty często powodują niepoprawna pracę aparatu – „zawieszanie się” systemu, aparat pokazuje nam błąd, chwilę później sprzęt pracuje poprawnie, niestety za jakiś czas ponownie występuje błąd.
Opisałem tylko najczęściej pojawiające się przypadki, a jest ich znacznie więcej.
Pozdrawiam,
Radek
na allegro 99% to podróbki
ostatnio są dobre ceny MS w Media
8GB MARK2 za 149zl
FIRMA SONY POWINNA IŚĆ W STRONE KLIENTA I UDOSTĘPNIĆ PO PROSTU INNE KARTY, ANIE CIĄGLE UPIERAĆ SIE PRZY SWOJEJ TECHNOLOGII...
gfa napisał(a):
FIRMA SONY POWINNA IŚĆ W STRONE KLIENTA I UDOSTĘPNIĆ PO PROSTU INNE KARTY, ANIE CIĄGLE UPIERAĆ SIE PRZY SWOJEJ TECHNOLOGII...
witam!! mam taki problem aparat sony t500....wszystko dziala pieknie robienie zdjec itd ..
problem zaczyna sie kiedy nagrywam video i tez jest ok,ale kiedy chce odtworzyc plik na wyswietlaczyu lcd w aparacie to zaczyna sie problem...wlanczam play i roznie po kilku ,kilkunastu sekundach znika mi wyswietlacz ,robi sie czarny ,aparat jest wlonczony ale nie da sie juz nic zrobic trzeba wyciagnac baterie.wlanczam wszystko dziala i tak samo w tym samym momecie,czasami jeszcze pokazuje sie informacja blond pliku i wtedy moge wrucic do menu....mam karte 4g sony kupiona na e bay bardzo tanio czy to moze byc wina karty????Pomocy,pozdrawiam ....z gory Dziekuje.......
camangula napisał(a):
czy to moze byc wina karty????
camangula napisał(a):
mam karte 4g sony kupiona na e bay bardzo tanio czy to moze byc wina karty????