Podziel się wrażeniami!
Witam.
Może ktoś może mi doradzić jaki obiektyw najlepiej kupić, jeżeli mam sony a58 i będę robiła zdjęcia kulinarne na bloga. Wcześniej robiłam zdjęcia z sony a300, ale jakiś czasu temu spadł mi i teraz jest problem ze stabilizacją (obcina zdjęcia prawie o 1/4 obrazu, a naprawa kosztuje 400-600 zł), więc kupiłam sobie sony a58, ale nie wiem teraz jaki wybrać obiektyw. Będę bardzo wdzięczna za każdą radę
Witaj, nie napisałaś ile chcesz wydać na obiektyw/ obiektywy, czy masz już jakieś?
uważam, że kity 18-55 i 55-200 na początek są wystarczające ewentualnie do tego stałki 35/1,8 i 50/1,8 a do zbliżeń 30 albo 50 makro.
Skoro masz / miałaś A300 to znaczy, że jakieś obiektywy też posiadasz.
Czy korzystałaś z A300 do wykonywania zdjęć kulinarnych na blog? Jakie obiektywy były wykorzystywane przez Ciebie? Czy A58 kupiłaś z jakimś obiektywem? Jeżeli byłas zadowolona do tej pory z efektów to korzystaj z tych samych szkiełek (i A300 i A58 mają tej samej wielkości matrycę więc i kąty widzenia obiektywów podpiętych do tych body będą takie same).
Ja do takiego zadania (gdybym kompletował od zera zestaw) wybrałbym tzw. kit czyli 18-55 i 50 macro. No i najważniejsza rzecz - statyw. Statyw ułatwi Ci wykonywanie zdjęć w każdych warunkach oświetleniowych, 50 macro umożliwi wykonywanie zdjęć z bliska, zdjęć z rozmytym tłem. Obiektyw kitowy ułatwi wykonywanie zdjęć gdy nie ma miejsca aby odpowiednio się odsunąć do skadrowania większych planów. Poza tym obiektyw kitowy dobry będzie do codziennych zastosowań.
Mam kitowy od a300 - 3.5-5.6/18-70. Kupiłam body a58 z zamiarem dokupienia później już samego obiektywu. Trochę czytałam wcześniej o obiektywach, ale przyznam, że w ogóle nie rozumiem jaki i do czego najlepiej używać, widziałam gdzieś na innym forum, że polecano 50/1.4. Czy faktycznie jest taki dobry do takiego typu zdjęć? Na obiektyw mogę wydać no tak do 1500 zł. Myślałam nawet nad kupnem używanego, ale nie wiem czy warto...
kurczę, jestem jakaś ograniczona i nie mogę zrozumieć jak połączyć 2 odpowiedzi
@piotruso tak, jak napisałam wyżej mam kitowy od a300. Właśnie z niego korzystałam wcześniej. Z efektów byłam zadowolona szczerze średnio, ale to raczej wina moich krzywych rąk Chociaż w zeszłym roku za namową mężą spróbowałam swoich sił na shutterstock i o dziwo przyjęli wszystkie moje 10 zdjęć i jedno nawet kilka razy się sprzedało. Statyw już mam, bo w mieszkaniu jest bardzo ciemno. Kupiłam jeszcze w zeszłym roku na allegro. Na codzień nie używam aparatu i na wakacjach również rzadko robię zdjęcia, jak już pisałam tylko do kulinarnych zdjęć.
I bardzo dziękuję za pomoc!