Podziel się wrażeniami!
Witam
Zwracam się do innych włascicieli obiektywu SEL50F18F i znawców....
Czy abberacja (jak na wstawionym zdjęciu) jest czymś normalnym w tym obiektywie czy po prostu trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz, któr powinienem reklamować ??
Witamy
skonsultujemy tę kwestię w dziale supportu technicznego.
Pozdrawiamy
Zespół Sony
Witaj, abberacja występuje, ale tak dużej abberacji nie ma nawet w bardzo starych konstrukcjach wg mnie jest coś nie tak z obiektywem, ale mógłbyś wrzucić jeszcze jakieś zdjęcie z innym kadrem dla upewnienia się.
Zestaw kupiłem ok 1,5 tygodnia temu i zdjęć tym obiektywem nie zrobiłem dużo.
Problem z aberracją jest tylko (a raczej "aż") na dwóch podobnych klatkach tzn. gałęzie na tle jasnego nieba.
Na zdjęciach "mniej problematycznych" (bez gałęzi i jasnego nieba) nie zauważyłem tego problemu.
Nie robiłem też testów by okreslić w jakich warunkach pojawia się aberracja i czy zanika wraz z przymykaniem przysłony.
Ponizej drugi, podobny kadr.
Oddaj sprzęt do sklepu z tytułu rękojmi. Obiektyw posiada abberacje, ale nie tak dużą jak u Ciebie, więc wg mnie jest to wada fizyczna obiektywu.
Dziękuję koledze Pawelszymanski6 za opinię i informacje.
Wynika z nich, że trafił mi się wadliwy egzemplarz.
Czekam jeszcze za informacją z "działu supportu technicznego Sony" - pierwsz post w tym watku.
Mam nadzieję, ze firma Sony poważnie traktuje swoich klientów i nie zostawi mnie z wadliwy obiektywem zakupionym w Sony Centre......