anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

32EX310 powoduje zakłócenia przy odbiorze radia (UKF)

neatus
Początkujący

32EX310 powoduje zakłócenia przy odbiorze radia (UKF)

Jak w temacie. 32EX310 powoduje zakłócenia przy odbiorze radia (UKF). Jeszcze nie wiem czy to zakłócenia po sieci, czy po prostu antena (czyli zwykły kabel) odbiera to co emituje telewizor. Wiedziałem, że przetwornice LED mogą powodować takie zakłócenia (np. światła do jazdy dziennej z samochodach), ale dotą nie słyszałem o telewizorach. Czy jest normalne? Czy inne telewizory LCD/LED też podobnie się zachowują?

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

:c37 Nie testowałem UKF w połączeniu z TV na LED, gdyż korzystam z internetowego radia ale za to podczas uruchamiania oświetlenia LED-owego w budynku zauważyłem również, że poprzez strop drewniany ma ono wpływ na odbiór radia UKF - mogłem regulować głośność w radio pokręcając ściemniaczem oświetlenia ;). Dodam, że nie była to jakaś tania produkcja lecz uznany w branży, skandynawski producent oświetlenia.

profile.country.pl_PL.title
stubbs.
Użytkownik

Tomek69N ma 100% rację :c22 i niestety każdy TV LED będzie tak działał na odbiorniki UKF.
To co eliminuje TV akurat wchodzi w pasma odbiornika radiowego i efekt już znasz.

Pozdrawiam Stubb
neatus
Początkujący

Tylko, że moja żarówka LED (5 razy 1W) i to nie żadna renomowana firma, jednak nie wnosi żadnych zakłóceń w pasmie UKF

stubbs.
Użytkownik

Dlatego, że żarówka 5x1W jest kosmicznie mała w porównaniu z 32 calowym EX310.

Pozdrawiam Stubb
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

neatus napisał(a):

Tylko, że moja żarówka LED (5 razy 1W) i to nie żadna renomowana firma, jednak nie wnosi żadnych zakłóceń w pasmie UKF

Sytuacja, którą przedstawiłem:
-oświetlenie sufitowe 8 reflektorów po 9W, zasilanie każdego reflektora niezależnym zasilaczem 12V, regulowane ściemniaczem,
-dokładnie w tym miejscu ale piętro wyżej na podłodze stało radio UKF
-przestrzeń pomiędzy tymi elementami to ca. od 0,4 do 1metra,
-podłoga drewniana izolowana akustycznie wełną mineralną.
Zależy wszystko od mocy, od klasy izolacji od zakłóceń odbiornika etc, niemniej wpływ jest .

stubbs.
Użytkownik

Tomek69N napisał(a):

Zależy wszystko od mocy, od klasy izolacji od zakłóceń odbiornika etc, niemniej wpływ jest .

Zgadzam się w 100%, inny wpływ ma jedna żaróweczka a inny wypływ ma takich żaróweczek 72, z 12V zasilaczami. Ogólna zasada - im więcej, tym wpływ większy na odbiór radioodbiornika w UKF.

Pozdrawiam Stubb