Podziel się wrażeniami!
Witam Szanownych Forumowiczów.
W ofercie (marketowej - MM, RTV EURO AGD itp. ) pojawił się zestaw 5.1 głośników SONY SA-P33H. Występuje w zestawach z amplitunerem STR DH-500 wraz z DVD DVP-NS718. Proszę forumowiczów o opinię na temat tych głośnikw. W SONY CENTRE w Opolu obsługa nic nie wie, sprzedawcy z MM też niewiele mi pomogli, na stronie www SONY brak jakiejkolwiek informacji. Głośniki te bardzo są podobne do zestawu SA-P55H. Opócz jakości zależy mi jeszcze na informacji, czy ten zestaw jest wykonany jako czarny matowy, czy również na wysoki połysk - "black piano" (właśnie takie pojawiają się w ofertach sklepów internetowych).
Pozdrawiam Tomek
Witam
Nie jestem do końca przekonany czy trafiłeś z wyborem forum w 10
ale jeśli chodzi o ogólne zasady to jest preferowana 1, raczej unikać kupowania gotowych zestawów.Ze swojej strony raczej namawiam do tego typu rozwiązań,nie trzeba wielkich poszukiwań w necie aby określić jaki rodzaj amplitunera będzie cie interesował ,potem wyzwanie znacznie trudniejsze zakup głośników trzeba wymyślić co ma być w takim zestawie i zdecydowanie odsłuchać ich brzmienia w sklepie po podłączeniu do wybranego wcześniej przez ciebie wzmacniacza,lub co najmniej mocno zbliżonego wtedy po podłączeniu 2-3 zestawów człowiek dostaje olśnienia jak wielkie mogą być różnice w brzmieniu. Tu nie ulegamy presji "firmy" ma to po prostu tobie pasować i można zabrać ze sobą w razie wątpliwości kogoś do pomocy.Ne wiem czego oczekujesz od DVD ale Sony to raczej najsłabszy wybór nie odtwarzają diwx xwid txt mam tu na myśli oczywiście odtwarzanie tych trzech formatów w jednym urządzeniu,na głowę biją je takie kible jak Manta Daiwa itp ale i tu nie należy sugerować się opisem na pudełku tylko nagrać filmy w tych formatach podłączyć ustrojstwo w sklepie i sprawdzić (możesz nie wierzyć ale jak kupowałem odtwarzacz mamie dopiero piąty wszystko czytał mimo opisów na pudełkach że dany format jest obsługiwany).Wnioski trzeba wyciągnąć samemu, bo nie jest wykluczone że za podobną cenę osiągniesz lepszą jakość albo dokładając jakieś pieniądze kupisz to co naprawdę ci odpowiada. Mój zestaw wygląda z grubsza biorąc tak amplituner Pioneer VSX-D814 dvd Samsung Głośniki Tonsil czat2 6szt
jako centralny podłączony TV Sony KDL37W5710 sub to Magnat nie pamiętam jaki i nie będę tam właził
Pozdrawiam
PS.
Nie działa Brawia synch za to niektóre piloty wzmacniacza uczą się od innych pilotów, przykładowo w moim 6 urządzeń ale nie jest to żadna nowinka.
Jako że posiadam takowy zestaw od kilku miesięcy (jeśli ci to pomoże) mogę wyrazić jedynie swoją opinię w tym temacie.
zacznę od tego iż cały ten zestaw to składanka amplitunera STR-DH500, DVD DVP-NS718H oraz kompletu głośników: przednich SS-F33H, głośniki dźwięku przestrzennego + centralny + Subwoofer SA-CRW33. - Jeśli chodzi o głośniki to są to trójdrożne kolumny przenie wykonane w czarnym MATOWYM kolorze. (oczywiście pozostałe głośniki również w kolorze matowym). Wiele marketów nie przywiązuje uwagi do zdjęć zamieszczanych w ofertach odnośnie tego zestawu. Prawdopodobnie stąd te nieścisłości. Kolor "black piano"(wykonane na wysoki połysk) tyczy się zestawu głośników SS-F55H i są to głośniki czterodrożne. Co za tym idzie i cena jest inna. Średnio kosztują około 1000 zł więcej. (cena za cały zestaw SA-P55H)
Jak przy każdych zakupach wszystko sprowadza się do ceny - ile chcemy wydać na dany sprzęt. I w tym już nie pomogę ponieważ każdy ma inne wymagania i wyobrażenia.
Co do amplitunera do model STR-DH500 jest chyba najprostszym z modeli. Choć nie jestem jakimś koneserem muzyki uważam że walory muzyczne są bardzo dobre jeśli zamierzamy odtwarzać muzykę z filmów, koncertów i ogólnego codziennego użytku domowego. Co prawda brakuje mi w nim kilku rzeczy tj. choćby przechwytywania sygnały audio z HDMI, brak portu USB czy BRAVIA SYNC. Zapewne amplituner ten znajduję się z całym tym zestawie promocyjnym ze względu na pojawienie się jego nowego modelu.
Co do DVD to też oczywiście kwestia gustu. Ten model również uważam za bardzo rozsądny stosunek ceny do jakości. Poza tym, że designem pasuje do amplitunera (nie wyobrażam sobie postawić obok całego sprzętu jakiejś manty czy innego wynalazku nawet kosztem czytania divx'ów) posiada interpolacje sygnału do 1080p i bardzo przydatną funkcję bravia sync (pod warunkiem że posiadamy TV sony bravia). Brakuje mi w nim portu USB.
Ogólne wrażenia jak dla odsłuchu domowego (filmy z DD 5.1, koncerty, kanały HD z DD 5.1)
jak dla mnie i tak aż nadto. Jeśli posiadasz do tego wszystkiego bravie z programowalnym pilotem to jest możliwość obsługiwania całego zestawu jednym pilotem.
Reasumując - i tak wszystko zależy od kasy... jeśli tylko chcesz wydać "trochę" więcej to są i fajniejsze modele STR-DA6400ES + jakiś fajny blue ray... ale uważam że za taką kasę to niema się nad czym zastanawiać mimo że jest to gotowy zestaw.
Trochę się rozpisałem ale być może pomoże ci to w dokonaniu jakiegoś wyboru...