Podziel się wrażeniami!
Wszystko co potrzebujemy to aplikacja iDisplay.
Oczywiście znajdziecie ją w Google Play, a dokładniej w tym miejscu. Krótko mówiąc na czym polega (bo chyba nie ma co tworzyć tutaj wielgachnych opisów) to po prostu fakt stworzenia z naszego urządzenia Androidowego – w tym przypadku tabletu – dodatkowego wyświetlacza do ekranu. Czyli bezproblemowo możemy postawić go sobie koło ekranu i przerzucać na dodatkowe 1280×800 pikseli :smileyhappy:.
Wszystko odbywa się za pomocą WiFi, a do działania potrzebna jest aplikacja „serwer” na komputerze (pobierzecie ją ze strony twórców). Oczywiście pełna obsługa Windowsa i MacOS. Apka niestety nie jest bezpłatna bo kosztuje troszkę ponad 16 zł jednak myślę, że to dobrze zainwestowane pieniądze.
No dobra… ale jak ma nam to pomóc w prezentacji?
Moja idea zakłada takie urządzenia: projektor, komputer, tablet. Ten pierwszy oczywiście możemy pominąć w momencie gdy prezentujemy sprzęt na komputerze lub zmienić na TV gdy komputer podłączamy do TV.
Itu właśnie leży pies pogrzebany. Komputer podłączony jest do TV/Projektora i po prostu na nim wyświetla obraz. Natomiast ekran Sony Tablet S używany jest jako drugi ekran czyli po włączeniu prezentacji możemy widzieć „ekran prezentującego” na tablecie, kiedy sama prezentacje pokazywana jest dla publiczności. To rozwiązanie daje nam możliwość spokojnego spacerowania sobie po sali i przerzucania slajdów.
Załóżmy jeszcze, że w tym przypadku używamy najpopularniejszego na Windows PowerPointa dostępnego w pakiecie Microsoft Office.
Ale to nie koniec!
Po pierwsze programy do tworzenia takich pokazów w „ekranie prezentującego” (zna ktoś fachową nazwę?) pozwalają wyświetlić szereg informacji na temat tego co się dzieje na ekranie. Konkretniej rzecz biorąc – możemy ustawić sobie 1/3 ekranu na aktualny slajd + czas trwania, dodatkowo kolejne 1/3 zawierać będzie komentarze do danego slajdu, natomiast reszta to miniaturki wszystkich slajdów (tak aby móc sobie przeskoczyć do któregokolwiek w każdym momencie). Oczywiście to tylko PowerPointowa opcja dlatego w przypadku innych programów będziecie mieli okazję na personalizację tego PresenterView, czy mieli zupełnie inny układ. Ja jednak chciałbym zauważyć na ile to praktyczne i ile możliwości nam daje nam takie rozwiązanie w zamian – nie jesteśmy przywiązani do komputera, możemy dowolnie spacerować sobie po sali, trzymając w ręku właściwie całe centrum dowodzenia prezentacją. A w praktyce wygląda to tak (oczywiście można używać poziomo)
Jakby tego było mało, to dopowiem jeszcze, że taki tryb podglądu na dodatkowym ekranie pozwala na rysowanie po slajdzie – tj. gdy jesteśmy na wybranym slajdzie wybieramy sobie odpowiednią opcję kredki, zakreślacza i po prostu rysujemy. Jakie lepsze urządzenie sprawdzi się lepiej do tego niż tablet?
Dla dociekliwych, tryb prezentacji włączymy w programie PowerPoint w tym miejscu (niestety mam angielską wersję)
Aby dodać komentarz, musisz się zalogować. Zarejestruj się, jeśli jeszcze nie posiadasz konta.