Podziel się wrażeniami!
Otóż jestem amatorem fotografii z Bydgoszczy. Kupiłem sobie 3 lata temu Kodaka Easyshare Z650 za ok 700zł na necie. Jest to kompakcik. Posiada PASMo więc lekko się zapoznawywałem przed przerzutką na lustrzaka. Chcę sobie zakupić Sony alpha 350 (bo widziałem reklamę ^_^ suuuper!). Przeczytałem już dwie dobre książki o makro fotografii. Moje pytanie jest takie czy jest to dobry aparat do makro fotografii i czy przydał by mi się też na fotołowy (bo lubię robić zwierzętom zdjęcia w lesie). W obiektywach jestem kompletny cieniak. Waham się nad teleobiektywem i makro obiektywem. Prosiłbym jeszcze czy ktoś mi morze wytłumaczyć co oznaczają te numerki na obiektywie to może bym się bardzie zaznajomił ze sprzętem. Pytania te kieruję tutaj na forum ponieważ moje zdanie jest takie, że na forach zbierają się najmądrzejsi ludzie z danych dziedzin i są bardzo pomocni. Równie dobrze mógłbym zwrócić się o pomoc sprzedawce np. w Vobisie, ale wiem że Wy jesteście lepsi a ja liczę na Was. Wahałem też się nad dobrym umieszczeniem tematu. Jak złe miejsce wybrałem to przepraszam adminów.
Mogę dać moje najlepsze zdjęcia z makro fotografii i fotołowów. Nie wiem czy to coś da, ale popatrzcie:
Drugie zdjęcie:)
Bo nie wiem jak dać dwa na jednym poście:)
Tyle ludzi chodzi po forum i siedzi cicho w mojej sprawie.
LUDZIE PROSZĘ O POMOC!!!
Odezwcie się chociaż Wy Lajam, Rafiki, JasioS czy Jacek80
PROSZĘ!!!
PROSZĘ WEJDŹCIE NA TEN TEMAT!!!
ODPISZCIE MI!!!
Może trzeba wymyśleć atrakcyjną nazwę na temat i zadać mniej skomplikowane pytanie?
LUDZIE POMÓŻCIE POTRZEBUJĄCYM A TRAFICIE DO NIEBA:
"...zaprawdę powiadam Wam głodnego nakarmiliście to i mnie żeście nakarmili albowiem teraz Królestwo Niebieskie należy także do Was... "
Spokojnie
Pierwsza rada - wstawiaj zdjęcia w Foto Galerii nie w wątku o A300/350
Powiem szczerze, o ile listek jest jeszcze do zaakceptowania, niestety zdjęcie sarenek jest dla mnie nie do przyjęcia. Bardzo słaba jakość dyskwalifikuje je w moich oczach, choć należy Ci pogratulować, że w ogóle udało Ci się je uchwycić. Uważam, że najwięcej na jakości straciłeś używając cyfrowego zooma - staraj się unikać jak ognia tej funkcji. W razie czego zawsze możesz wykadrować zdjęcie na komputerze.
Wracając do listka...widzisz jest w tym zdjęciu troszkę za dużo elementów, żebym mógł zgodzić sie, iż jest to makro. Dla mnie to tylko listki, choć sam kadr jest całkiem w porządku - nie centralnie, listki ładnie się komponują.
Bardzo dziękuję już za samo odwiedzenie tematu. Dziękuję za opinię bo jeszcze nie miałem żadnej opinii fachowca. Mam jeszcze jedno pytanie czy moje pytania w pierwszym poście są zrozumiałe? Jak nie to zadam inaczej.
Po pierwsze, nie jestem fachowcem. Jestem zwykłym amatorem, traktuję fotografię jako hobby, daje mi to dużą frajdę i odpręża. A jeśli mogę komuś pomóc, to nie odmawiam
Chcesz kupić A350 - otóż do makro, ba! w ogóle jest to bardzo dobry wybór
Masz świetnie działające, szybkie Live View (LV) z odchylanym ekranem - to bardzo ułatwia kadrowanie i to nie tylko w makro. Ma mam aparaty które nie mają LV i musze się czasem nieźle nagimanstykować
Ale wracając do tematu - jak wiadomo lustrzanka A350 oferuje możliwość podpinania różnych obiektywów - zarówno takich do szerokich ujęć, jak i tych, dzięki którym uzyskasz duże powiększenie Także mając odpowiedni obiektyw spokojnie powinieneś uzyskać dobre efekty na twoich "łowach".
Niestety posiadanie lustrzanki i szerokiego pola zainteresowań fotograficznych wiąże się z zakupem więcej niż 1 obiektywu. I tu zaczyna się cała zabawa. Bo nie jest to tanie hobby, więc trzeba do tematu podchodzić cierpliwie, szczególnie kiedy nie dysponujemy góra kasy.
Jeśli bardzo interesuje Cię makro w ofercie Sony masz 2 obiektywy: 50mm/2.8 i 100/2.8 - oba są rewelacyjne, setka z racji większej odległości roboczej oferuje większy komfort przy fotografowaniu owadów, gadów i innych małych stworzonek. Co nie znaczy, że 50-tka jest zła, o nie! jest równie dobra
Numerki na obiektywie oznaczają ogniskową i światło obiektywu.
Czyli godząc się na zakup takiego sprzętu równocześnie muszę mieć wiedzę większą niż podstawową z fotografii i zacząć zarabiać? Apropos! Nie wiem ile Ty masz lat ale to nie jest ważne ale ja mam 15 i kończę gimnazjum. Chcę zostać entomologiem np. w National Geographic więc muszę wybrać liceum o profilu biologiczno-chemicznym i uniwersytet o profilu zoologicznym. Jeżeli chcę łączyć w parę hobby fotografii to u mnie w Bydgoszczy jest dobra klasa liceum o profilu fotograficznym ale potem będę mia trudniej na uniwersytecie z biologi po ukończeniu profilu fotografii. Więc nie mogę się rozdwoić poradź coś! A poza tym nie chce być fotografem bo zarobki są ruchome. Hobby to lepsza sprawa.
Pumba napisał(a):
Czyli godząc się na zakup takiego sprzętu równocześnie muszę mieć wiedzę większą niż podstawową z fotografii i zacząć zarabiać? Apropos! Nie wiem ile Ty masz lat ale to nie jest ważne ale ja mam 15 i kończę gimnazjum. Chcę zostać entomologiem np. w National Geographic więc muszę wybrać liceum o profilu biologiczno-chemicznym i uniwersytet o profilu zoologicznym. Jeżeli chcę łączyć w parę hobby fotografii to u mnie w Bydgoszczy jest dobra klasa liceum o profilu fotograficznym ale potem będę mia trudniej na uniwersytecie z biologi po ukończeniu profilu fotografii. Więc nie mogę się rozdwoić poradź coś! A poza tym nie chce być fotografem bo zarobki są ruchome. Hobby to lepsza sprawa.