anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jestem amatorem!!!

Pumba------
Początkujący

Jestem amatorem!!!

Otóż jestem amatorem fotografii z Bydgoszczy. Kupiłem sobie 3 lata temu Kodaka Easyshare Z650 za ok 700zł na necie. Jest to kompakcik. Posiada PASMo więc lekko się zapoznawywałem przed przerzutką na lustrzaka. Chcę sobie zakupić Sony alpha 350 (bo widziałem reklamę ^_^ suuuper!). Przeczytałem już dwie dobre książki o makro fotografii. Moje pytanie jest takie czy jest to dobry aparat do makro fotografii i czy przydał by mi się też na fotołowy (bo lubię robić zwierzętom zdjęcia w lesie). W obiektywach jestem kompletny cieniak. Waham się nad teleobiektywem i makro obiektywem. Prosiłbym jeszcze czy ktoś mi morze wytłumaczyć co oznaczają te numerki na obiektywie to może bym się bardzie zaznajomił ze sprzętem. Pytania te kieruję tutaj na forum ponieważ moje zdanie jest takie, że na forach zbierają się najmądrzejsi ludzie z danych dziedzin i są bardzo pomocni. Równie dobrze mógłbym zwrócić się o pomoc sprzedawce np. w Vobisie, ale wiem że Wy jesteście lepsi a ja liczę na Was. Wahałem też się nad dobrym umieszczeniem tematu. Jak złe miejsce wybrałem to przepraszam adminów.

48 ODPOW. 48
PiterSam-----
Początkujący

Witam wszystkich

Wiec tak jesli chodzi o aparat to zastanawiam sie po co Ci 350 wystarczy 300 i tak wydasz od groma kasy na szkielka i filtry do tych szkielek ... i tak nie ma co szalec bo potem trzeba wszystko naraz ogarnac i poznac a tak sie nie da robic dobrych zdiec::-) Musisz pamietac o ostrosci zdiec aby byly zblizone do zylety tych najostrzejszych a wiec podstawa statyw w ostatecznosci monopad... i jak bardzo chcesz zadbac o ostrosc to wezyk spustowy... dopiuero potem zacznij sie bawic obiektywami staloogniskowymi o dobrej jasnosci... to sa juz koszta:-) Pozdrawiam

Pumba------
Początkujący

Dziękuję! Ja myślałem o obiektywie zmiennoogniskowym np.teleobiektyw. O wężyku spustowym to ja wiem, że przy makro fotografii jest przymusowym narzędziem pracy. Tylko nie wiem gdzie zakupić i ile może mnie wynieść. Ale nie bujcie sie poszukam.

A propo DSLR 300 . Na niego chyba nie jestem zdecydowamy. Fundusze już po woli będą rosnąć, bo niedługo będzie kolęda ^_^

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Pumba napisał(a):

O wężyku spustowym to ja wiem, że przy makro fotografii jest przymusowym narzędziem pracy. Tylko nie wiem gdzie zakupić i ile może mnie wynieść. Ale nie bujcie sie poszukam.

Gdzie tam od razu przymusowym....raczej lampa z dyfuzorem się bardziej przydaje.
Wężyki kupisz w każdym centru Sony. Tyle, że ich ceny są trochę kosmiczne.

Pumba------
Początkujący

Nie mogę znaleść co to jest dyfuzor. Coś jakoś zmienia energię kinetyczną czy potencjalną. A drogo by to wyszło do A350? A zresztą ja mam w planach zakup A350, nie wiem czy z obiektywem w zestawie taniej ale jeszcze obiektyw może wężyk i jakieś nakładki. Pokrowiec jak będzie to cool jak nie to nic. O i statyw. No i na końcu oczywista Sandisc Ultra III około 4GB a może 16GB bo w końcu 14MegaPixela ^^

AdiQa-----
Początkujący

Pumba napisał(a):

Nie mogę znaleść co to jest dyfuzor. Coś jakoś zmienia energię kinetyczną czy potencjalną. A drogo by to wyszło do A350? A zresztą ja mam w planach zakup A350, nie wiem czy z obiektywem w zestawie taniej ale jeszcze obiektyw może wężyk i jakieś nakładki. Pokrowiec jak będzie to cool jak nie to nic. O i statyw. No i na końcu oczywista Sandisc Ultra III około 4GB a może 16GB bo w końcu 14MegaPixela ^^

Witaj,
widzę, że masz sporo pytań. Ja mogę Ci napisać jak robić makro gdy nie masz zbyt wielkich nakładów finansowych ;)
Po pierwsze również sugerowałabym zakup A300, a nie A350 bo różnią się jedynie ilością MegaPixeli, która to ilość wcale nie przechodzi w jakość zdjęć (no chyba że chcesz drukować plakaty na całą ścianę :smileyhappy: ), wierz mi bo ja też stałam przed tym dylematem zakupowym.
Co do lampy, dyfuzora (to taka nakładka na lampę rozpraszająca światło), a także szkieł...Są dwie opcje:
-jak masz dużo pieniędzy do wybierzesz coś dla siebie z nowych obiektywów i lamp, a my Ci chętnie doradzimy :D
-jak masz mało pieniędzy to możesz na początku pobawić się na przykład zdjęciami z obiektywu kitowego plus konwerter makro (raynox dcr-250): http://www.mcgill.com.sg/shop/images/dcr250.jpg (koszt nowego ok 120zł) zdjęcia wychodzą naprawdę fajnie (wpisz go w google to się przekonasz :P )

Możesz też samemu zrobić dyfuzor na wbudowaną lampę, np coś takiego:
http://img78.imageshack.us/img78/6808/a300zdyfuau0.jpg

Są to trochę półśrodki, ale na początek zabawy z fotografią (lustrzanką) wystarczają moim zdaniem :)
Po jakimś czasie jak już się lepiej zapoznasz z tematem kupisz sobie dedykowany obiektyw.

Pumba------
Początkujący

Wielkie dzięki! Makrofotografią się troszkę lubuję i te rady są dla mnie cenne! Jest jeszcze tylko jedna sprawa: z tym obiektywem do makrofotografii nie bardzo na fotołowy które też uwielbiam? Trzeba dokupić drugi obiektyw? Podobno troszkę za drogie hobby jak dla mnie( ale nie martwcie się gram w LOTTO) :D :D :D

WOiOwnik
Początkujący

....gram w lotto ;) no fakt przyda się ;)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy chciałeś z obiektywem makro udać się na fotołowy?? No to raczej nie wyjdzie... Ale jest na to rada, kupując np. alfa350 z zestawem 2 obiektywów to jednym z nich będzie teleobiektyw chyba 200... co prawda jego jasność nie powala na kolana lecz na sam początek wystarczy, ważne abyś najpierw uczył się i eksperymentował, oraz podpierając się wiedzą teoretyczną o fotografii dochodził do efektów w praktyce....

a jak wygrasz w totka to polecam alfa 700 :D i może odpalisz mi 3 tyś na alfe dla mnie ;)

Pozdrawiam
Rafał

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

No, chyba, że taka macrówka: http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id=417#
To i na fotołowy się nada :) Jeszcze z telekonwerterem x2... całkiem niezłe :)

------------------------------
fotoamator
WOiOwnik
Początkujący

Panie Tadeuszu, zacny sprzęt lecz bez wygranej w totka jak na razie nie w zasięgu nawet moich rąk a co dopiero naszego młodszego kolegi

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

No, chyba, że taka macrówka: http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id=417#" target="_blank
To i na fotołowy się nada :) Jeszcze z telekonwerterem x2... całkiem niezłe :)

Tadziu obiektyw jest super, ale szybkością to nie grzeszy...a po podpięciu TCx2 (Sigmy) to już zapomnij o szybkości :smileyhappy:

Obiektywy makro to nie są demony szybkości, ale ostrości :smileytwisted: