anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jestem amatorem!!!

Pumba------
Początkujący

Jestem amatorem!!!

Otóż jestem amatorem fotografii z Bydgoszczy. Kupiłem sobie 3 lata temu Kodaka Easyshare Z650 za ok 700zł na necie. Jest to kompakcik. Posiada PASMo więc lekko się zapoznawywałem przed przerzutką na lustrzaka. Chcę sobie zakupić Sony alpha 350 (bo widziałem reklamę ^_^ suuuper!). Przeczytałem już dwie dobre książki o makro fotografii. Moje pytanie jest takie czy jest to dobry aparat do makro fotografii i czy przydał by mi się też na fotołowy (bo lubię robić zwierzętom zdjęcia w lesie). W obiektywach jestem kompletny cieniak. Waham się nad teleobiektywem i makro obiektywem. Prosiłbym jeszcze czy ktoś mi morze wytłumaczyć co oznaczają te numerki na obiektywie to może bym się bardzie zaznajomił ze sprzętem. Pytania te kieruję tutaj na forum ponieważ moje zdanie jest takie, że na forach zbierają się najmądrzejsi ludzie z danych dziedzin i są bardzo pomocni. Równie dobrze mógłbym zwrócić się o pomoc sprzedawce np. w Vobisie, ale wiem że Wy jesteście lepsi a ja liczę na Was. Wahałem też się nad dobrym umieszczeniem tematu. Jak złe miejsce wybrałem to przepraszam adminów.

48 ODPOW. 48
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Grzesiu, ale takiemu ptakowi to każde piórko można policzyć! :nauseated_face:
A w ogóle, to chciałem tylko pokazać, żr macro to nie tylko 50mm i fotki z kilku centymetrów. Ale też całkiem porządne tele (stałka!) i nie takie drogie. I skalę ma 1:1 ;)

------------------------------
fotoamator
Znajomy-----
Początkujący

Obiektywy Macro są kozackie. Miałem przyjemność pobawić się jeżeli się nie mylę to Sony 100mm f2.8. Szkiełko super, faktycznie nie jest za szybkie, ale ostrość świetna.
Takie moje przykłady, na pewno nie są idealne, wiem o tym ;)

oldguest
Początkujący

Witam pozwolę sobie na zadanie pytania.
Mianowicie mam zamiar zakupić lustrzankę Sony Alpha A350X + 18-70mm + 55-200mm czy jest to dobry wybór? czy moze lepiej jest zakupić samo body i z czasem dokupywać nowe szkła?
http://www.ceneo.pl/1267052

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

arekbartosz napisał(a):

Mianowicie mam zamiar zakupić lustrzankę Sony Alpha A350X + 18-70mm + 55-200mm czy jest to dobry wybór? czy moze lepiej jest zakupić samo body i z czasem dokupywać nowe szkła?
http://www.ceneo.pl/1267052" target="_blank

A masz już jakiś obiektyw z bagnetem A? A masz czym robić zdjęcia?
Jeśli na oba odpowiesz TAK, to możesz kupić samo body (tylko, jak nie masz obiektywu z bagnetem A, to nie użyjesz tego body).
Body, to aparat BEZ obiektywu!

fotoamator
oldguest
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

arekbartosz napisał(a):

http://www.ceneo.pl/1267052" target="_blank" target="_blank

A masz już jakiś obiektyw z bagnetem A? A masz czym robić zdjęcia?
Jeśli na oba odpowiesz TAK, to możesz kupić samo body (tylko, jak nie masz obiektywu z bagnetem A, to nie użyjesz tego body).
Body, to aparat BEZ obiektywu!

Dzięki za szybką odpowiedz :)
Panie Tadeuszu znam znaczenie słowa body i wiem że samym body nie można wykonywać fotografii . Może troszkę źle to sformułowałem miałem na myśli że kupie body i do tego lepszej klasy obiektywy niż kitowe sony. (nie posiadam żadnych obiektywów)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jak masz kasę, to jest to dobry pomysł. Dobre obiektywy kosztują dużo więcej niż te dołączane do aparatu, tzw. kity.
A czy poprawa jakości zdjęć, w stosunku do kitów, jest warta tych pieniędzy? To musisz sam ocenić. W którymś wątku był link do galerii, gdzie są zdjęcia porównawcze.
Tu nikt Ci nie powie: zapłać 3-4x więcej, żeby mieć zdjęcie trochę ostrzejsze, bardziej kontrastowe i to od pełnej dziury. Bo jak dla Ciebie, różnica będzie niezauważalna lub minimalna, to po co przepłacać?

fotoamator
oldguest
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Jak masz kasę, to jest to dobry pomysł. Dobre obiektywy kosztują dużo więcej niż te dołączane do aparatu, tzw. kity.
A czy poprawa jakości zdjęć, w stosunku do kitów, jest warta tych pieniędzy? To musisz sam ocenić. W którymś wątku był link do galerii, gdzie są zdjęcia porównawcze.
Tu nikt Ci nie powie: zapłać 3-4x więcej, żeby mieć zdjęcie trochę ostrzejsze, bardziej kontrastowe i to od pełnej dziury. Bo jak dla Ciebie, różnica będzie niezauważalna lub minimalna, to po co przepłacać?

właśnie też tak myślałem że chyba poprawa nie jest warta tych pieniędzy przy lepszych obiektywach przynajmniej jak dla mnie:) Dzięki

norbertus20
Początkujący

Witam.

Pozwole sobie cos napisac. Nie czytalem wszystkiego dokladnie ale mniej wiecej wiem o co chodzi. Wiec tak , calkiem niedawno mialem podobny problem z kupnem lustrzanki. Na samym koncu wybieralem z Sony A300 i A350 , lecz wybralem A300. Dlaczego ? A300 przez to ze ma mniejsza matryce (i praktycznie tylko tym sie rozni) mniej szumi , bynajmniej tak doczytalem i wiele osob z tego wzgledu decyduje sie na A300 , mysle ze matryca 10,2 wystarczy , mi bynajmniej starcza. Co do szkiel na poczatek cos musisz miec , wiec proponuje abys wzial A300 z ob 18-70 mm , puki co dobrze mi sie sprawuje. Jak juz oswoisz sie z aparatem , to pomysl o nowym szkle jak ja np teraz mysle ;) Puki co zastrzezen do A300 nie mam jakichkolwiek , szklo troche ciemne ale to wkoncu kit , na czyms trzeba sie uczyc.
Makro- z kitem 18-70mm rowniez troche sie pobawisz w makro , dokup sobie odrazu soczewki (na allegro sa po 40zł 1+,2+,4+,10+) duzo daja i mysle ze minie troche czasu nim sie nauczysz obslugi ,wszystkich nazw kiedy co uzywac jaka przeslone itp itd.

oldguest
Początkujący

norbertus20 napisał(a):

Dlaczego ? A300 przez to ze ma mniejsza matryce (i praktycznie tylko tym sie rozni) mniej szumi ,

dzięki norbertus za odpowiedz ale z tego co ja słyszałem to a300 i a350 maja matryce tej samej wielkości lecz a300 ma około 10MPix na niej a w a350 około 14MPix i to właśnie powoduje podobno większe szumy w a350 lecz tak tylko czytałem i nie będę się tu sprzeczał. Może wypowiedzą się tu posiadacze tych oto aparatów :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

arekbartosz napisał(a):

tak tylko czytałem i nie będę się tu sprzeczał. Może wypowiedzą się tu posiadacze tych oto aparatów :)

Nie posiadam żadnego z tych aparatów, natomiast oglądałem zdjęcia z obu i powiem szczerze, że nie zauważyłem jakichś specjalnych różnic. Wprawdzie nie oglądałem ich w powiększeniu 300% więc mogę być niewiarygodny w kwestii szumów bo :smileyhappy: