anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KABEL USB

kamikadze
Początkujący

KABEL USB

Witam, Czy może komuś z was udało się podłączyć inny kabel USB do aparatu celem zrzucenia fot, na kompa >???

Zagubiłem oryginalny kabel i szukam zamiennika. Dzięki z góry za podpowiedź.

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Kup czytnik kart i zapomnisz o kablu w ogóle :)

profile.country.PL.title
ufosan-----
Poszukiwacz

Pasuje każdy kabel USB - USB"A" (tylko obie końcówki męskie).

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

ufosan napisał(a):

Pasuje każdy kabel USB - USB"A" (tylko obie końcówki męskie).

Życzę Ci powodzenia z takim zestawem!
Czy nie zauważyłeś, że w aparacie nie zmieścisz standardowej wtyczki USB :smileyquestion:

Chyba nie doczytałeś do końca o co pytał w pierwszym poście kamikadze.

W Alfach jest gniazdo Micro USB i właśnie przejściówkę USB->MicroUSB trzeba kupić, co wcale nie jest łatwe.

profile.country.PL.title
ufosan-----
Poszukiwacz

Lajam o jakich trudnościach mówisz?
W kablach USB występują ich trzy rodzaje:
- USB (standard) - USB (standard);
- USB (standard) - USB"B" (typ B, inaczej miniUSB);
- USB (standard) - USB"A" (typ A, inaczej microUSB).
Kabelki do dostania w każdym większym sklepie komputerowym, jeśli nie na bieżąco, to na zamówienie w cenie od kilku do kilkunastu złociszów.
Ponadto kabelki takowe są na wyposażeniu seryjnym urzędzeń peryferyjnych typu zewnętrzne dyski twarde, itp. w zależności od modelu końcówki typu A lub B.
PS. Czy ja mówiłem o zmieszczeniu w aparacie wtyczki standard USB? :shock:
Pozdrowionka! :D

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

ufosan napisał(a):

PS. Czy ja mówiłem o zmieszczeniu w aparacie wtyczki standard USB?
Pozdrowionka! :D

Nadal twierdzę, że dokupienie kabla do Sony Alfa JEST PROBLEMEM ze względu na wtyczkę jaką wkładasz do aparatu. I bynajmniej nie jest to wtyczka typu standard, a MINI.

Dla mnie nie ma osobnej kategorii "standard" - wśród wtyczek typu standard mamy dwie: A i B.
Potem jest kategoria MINI - wśród nich mini USB i micro USB.

A w ogóle spójrz na obrazek... ;)

Od lewej: micro USB, mini USB, Standard USB typ B, Standard USB typ A "żeński", Standard USB typ A "męski"

Pozdrawiam, :)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Lajamku naprawdę nie ma problemu :D Najpierw szukałem na giełdzie foto i tu była kicha. Ale poszedłem na giełdę komputerową i pan przegrzebał kartonik i wyciągnął , kosztowało mnie to 7 zeta. Wtyczek o podobnym kształcie jest z 8 więc warto jest mieć przy sobie oryginał, bo znajomy kupił ze trzy zanim trafił na ten właściwy.

profile.country.PL.title
ufosan-----
Poszukiwacz

Dzięki SZFENDAK!
Wiem tak samo jak Ty, że kupienie TEGO kabelka nie jest problemem, ale Lajam twierdzi z uporem godnym lepszej sprawy, że jest to wielki problem.
Problem może i faktycznie jest, jeśli się szuka w sklepach foto, na giełdach foto lub innych tym podobnych miejscach.
Tak jak wspomniałeś nie ma problemu z dostaniem go (kabelka) w prawie każdym sklepie komputerowym (o czym wspomniałem kilka postów wcześniej), lub na każdej giełdzie koputerowej.
Pozdrowionka dla wszystkich :D i więcej pokory bracia ;) .

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

ufosan napisał(a):

Wiem tak samo jak Ty, że kupienie TEGO kabelka nie jest problemem, ale Lajam twierdzi z uporem godnym lepszej sprawy, że jest to wielki problem.

Coś oczywistego dla kogoś kto wie, nie jest równie oczywiste dla tych co nie wiedzą ;)

Nie mówię, że jest to wielki problem. Niemniej upierać się będę, że nie jest to towar, który wala się w każdym sklepie na półkach :smileyhappy:
Cała sprawa "trudności" wyszła z tego, iż napisałeś że wystarczy kupić kabel Standard USB (cokolwiek to jest) -> USB typu A "męski". Napisałeś to na forum foto, gdzie ktoś opacznie może wziąć sobie taką radę do serca, iść do sklepu i otrzymawszy taki kabel, rozczarować się że "to nie to". Zależy mi na tym aby udzielać w miarę precyzyjnej informacji.

Tylko dodam, że dziś, z ciekawości, podczas zakupów świątecznych sprawdzałem w Saturnie, Media Markt, Vobisie, Komputroniku....i właściwego kabla nie mieli :smileyhappy:

Większość ludzi bawiących się w amatorską fotografię nie pojedzie na giełdę komputerową szukać kabla do aparatu, gdyż nie bardzo się orientuje, że to kabel USB i że zdecydowanie łatwiej kupić taki kabel na giełdzie. Druga sprawa to - nie oszukujmy się.... giełdy komputerowe, to raczej nie jest powszechne zjawisko w każdej miejscowości ;)

Tak czy siak sprawę kabla mamy chyba załatwioną i nie ma sensu się więcej "przepychać" :smileyhappy:
wracając do pierwszego posta jaki napisałem...czytnik kart jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem, które załatwia problem kabla raz na zawsze. :)

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
ufosan-----
Poszukiwacz

Lajam jestem całym sercem ZA :) !
Pax Bracia i Siostry, pax między wyznawcami tegoż FORUM ;) !