Podziel się wrażeniami!
Witam,
2 tygodnie temu kupiłam Sony alpha 350. Do tej pory pracowałam głównie z tradycyjną cyfrówką i obsługa lustrzanki okazała się dla mnie bardzo skomplikowana.
Główny problem polega na tym, że jak do tej pory ani jedno zdjęcie nie wyszło mi ostre. Nawet przy opcji "auto" nie jest to to czego oczekiwałam. Zdjęcia wychodzą jakby za leciutką mgiełką.
Jestem kompletnym laikiem, stąd moje, może dla was - banalne, pytanie.
Byłoby dla mnie pocieszające usłyszeć, że to brak wiedzy na temat aparatu, niż to, że jest z nim coś nie tak.
Proszę was o pomoc!
Cyfrowe aparaty kompaktowe bardzo mocno obrabiają zdjęcie, mocno wyostrzają, podbijają kolor, kontrast itd.
Lustrzanki robią to minimalnie, pozostawiając swobodę użytkownikowi.
Proponuję zajrzeć poszukać w menu ustawień "strefy twórczej"
Można tam zmienić ustawienia koloru, kontrastu, nasycenia, ostrości..
Zresztą najlepiej umieść tu jakieś typowe swoje zdjęcie, łatwiej będzie wtedy o diagnozę.
Z Twojego opisu wynika że raczej nie podoba Ci się kontrast niż ostrość.
Dodaję dla przykładu jedno zdjęcie zrobione na auto, bez lampy błyskowej przy świetle dziennym (było wcześnie i nawet świeciło w miarę słońce). Jest to wykadrowane zdjęcie. Ramka na wyświetlaczu zaznaczała twarz...
te 14mln pikseli również są dla mnie pod znakiem zapytania, gdyż tu tego na pewno nie widać.
No i ISO też auto.
Możesz podać jakim obiektywem to było robione i jakie aparat dobrał parametry?
Na pierwszy rzut oka widać, że AUTO ISO wymusiło ustawienie dość wysokiej czułości przez co zdjęcie troszkę straciło (pojawił się szum).
Obiektyw podstawowy 18-70.
Nie pamiętam jakie były parametry:(
Szum jest paskudny, jestem załamana, że nie potrafię sobie poradzić z tym aparatem:(
Okej, zaproponuję coś innego. Szanowna koleżanko, nie oczekuj, że to aparat zrobi za Ciebie zdjęcie, jeśli tylko ustawisz go w pozycji Auto. To Ty robisz zdjęcia, nie on.
Teraz przełącz się na tryb Av i ustaw przysłonę w okolicy f/8, ręcznie ustaw ISO na 100, zadbaj o dobre światło (wyłącz lampę błyskową) tak by w trybie Av aparat dobierał najdłuższy czas rzędu 1/60 sekundy, zacznij robić zdjęcia.
W ten oto sposób zrozumiesz jak działa Twój aparat.
Jeśli już masz lustrzankę, to nie traktuj jej jak przerośniętego aparatu kompaktowego, który wszystko robił za Ciebie.
Kiedy ja nie chcę, żeby lampa błyskowa spłaszczyła mi obiekt fotografowany drogi kolego.
Próbowałam różnych kombinacji, ale odniosłam wrażenie, że auto powinno w jak najbardziej banalny sposób pokazać działanie lustrzanki i efekty fotografowania.
Jak już mówiłam, dopiero zaczynam pracę z tym aparatem, więc uważam, że można było zaoszczędzić sobie ironicznych uwag na ten temat.
Dałem Ci garść dobrych porad, do których sama prawdopodobnie byś musiała dochodzić przez bardzo, bardzo długi czas. Tak więc posłuchaj co mówi bardziej doświadczona osoba, a z pewnością nie pożałujesz. Wyłącz Auto, bo tylko tak poznasz zależność między ustawionym czasem migawki, przysłoną i czułością. Inaczej nigdy się tego nie nauczysz.
Nigdzie w mojej wypowiedzi nie widzę ironicznego zachowania.
Dziękuję serdecznie.
A co zrobić jeśli nie chcę używać lampy błyskowej?
Sprawdź jak Twój aparat zachowuje się na różnej czułości, jeśli będzie ciemno, pracuj na ISO 400 lub 800, przypuszczam, że powyżej tego, szumy będą już zauważalne. W miarę możliwości staraj się wykluczyć stosowanie wbudowanej lampy błyskowej.
Natomiast w ciągu dnia staraj się używać czułości ISO 100.
Musisz troszkę posiedzieć nad tym. Zobacz jak podczas dnia robi się portrety na długiej ogniskowej i przy pełnym otworze przysłony. Sprawdź jak aparat zachowuje się nocą, na długich czasach. Staraj się by to on Ciebie słuchał i był Twoim narzędziem, nie staraj siebie dostosować do aparatu.
Powodzenia i czekam na zdjęcia!