Podziel się wrażeniami!
Miło mi poinformować o dzisiejszej premierze nowych aparatów NEX
http://www.forum.sony.pl/download/file.php?id=25660
http://www.sony.pl/hub/dslr/nex5-nex3
Niesamowite nowe aparaty cyfrowe Sony NEX-5 i NEX-3 o wyjątkowo małym rozmiarze umożliwiają każdemu rejestrację obrazów w jakości zdjęć zrobionych cyfrową lustrzanką. Zrób pierwszy krok w stronę zdjęć o jakości lustrzanki cyfrowej, skorzystaj z krótkich czasów reakcji przy fotografowaniu i poznaj komfort związany z wymiennymi obiektywami oraz inteligentnymi funkcjami, takimi jak filmy w jakości AVCHD i tryb Sweep Panorama. Niewielkie aparaty cyfrowe NEX-5 i NEX-3 to moc możliwości kreatywnych, stylowa konstrukcja oraz prostota obsługi.
oj biedny canon, który na aps pcha 18MP
btw
jak się ogląda wyłącznie testy oraz cropy100-200% to się narzeka na upchanie mpixów
jestem użytkownikiem 850 i cieszę się z 24mpixów - nie dość, że jest z czego cropować, to jeszcze nie mam obaw o wymogi drukarni
Ale Canon jednak poszedł także po rozum do głowy, zastępując przepakowanego pikselami G10, nowym aparatem o mniejszej rozdzielczości, czyli G11. Opinie i testy jednoznacznie mówią, że to był strzał w dziesiątkę. Obraz jest dużo lepszy niż u poprzednika.
petrus napisał(a):
Ale Canon jednak poszedł także po rozum do głowy, zastępując przepakowanego pikselami G10, nowym aparatem o mniejszej rozdzielczości, czyli G11. Opinie i testy jednoznacznie mówią, że to był strzał w dziesiątkę. Obraz jest dużo lepszy niż u poprzednika.
Dla mnie Nex-ty są piękne aż chciało by się mieć taki dla siebie
Okazuje się, że Nex to tylko początek...
Bagnet A - a konkretnie obiektywy mają pasować do lustrzanek, do NEXów i do... kamer...
Poniżej filmik znaleziony w sieci...
http://www.youtube.com/watch?v=kUE_LzU7Thc&feature=player_embedded#!
Jakbyś oglądał dokładnie, to zauważyłbyś że do obiektywu z bagnetem A jest dołączana przejściówka. Co pozwoli na podłączenie, np. 135 1.8 do kamery
Sample bardzo ladne. Ten pierwszy z zyrandolem z ISO3200 jest... hm... mowe mi odjelo. Gratulacje dla Sony.
Porownujac zatem fotki z optyczne.pl oraz dpreview.com roznica jest zbyt kolosalna, by wysnuc jednoznaczne wnioski. Najlepiej bedzie wypozyczyc z sony i samemu przetestowac wyrabiajac wlasna opinie. Co w wolnej chwili uczynie.
Lajam napisał(a):
A jaki fizyczny rozmiar ma matryca G10/G11?
Zastanawiałeś się na ten temat odnosząc się do matrycy NEX-a?
pogadamy jak twój kolega nie daj boże będzie musiał oddać pliki do wydruku wielkoformatowego lub do agencji, która ma wysokie wymogi (kalendarze). wtedy dołączy do tych, którzy na nikoniarze.pl lamentują, że nikon jest beeee bo nie ma taniego FF'a o duże rozdzielczości - odpowiednika a850/c5d2. Są niestety skazani na zakup d3x za jakieś 25 tysięcy złotych
każdy ma swoje potrzeby - jeden woli mniej mpixów, ale mniejsze szumy na iso tysiącpięćsetstodziwięćset, a inny potrzebuje dużą rozdzielczość i np. duży i jasny wizjer
dla każdego coś dobrego
a nazywanie jakiegokolwiek aparatu gniotem uważam, za pewnego rodzaju "masochizm" sprzętowy. Każdym aparatem da się zrobić wybitne zdjęcia, ale też każdym aparatem da się zrobić kiepskie fotki
dla mnie ten "gniot" jak to nazwałeś a900 (&a850), jest świetnym aparatem, którym mam nadzieję, że zrobię nie jedno dobre zdjęcie
bo to, że się szybko zwróci, to oczywiste
petrus napisał(a):
Lajam napisał(a):
A jaki fizyczny rozmiar ma matryca G10/G11?
Zastanawiałeś się na ten temat odnosząc się do matrycy NEX-a?
Oczywiście, że matryce w serii G są mniejsze, ale sama decyzja koncernu pokazuje problem, zwany przepakowaniem/wysileniem matryc w aparatach. Dlaczego Nikon D700 jest tak świetnym sprzętem, robiącym doskonałej jakości zdjęcia aż do ISO6400 ? Ano dlatego, że nie ma tam władowanych 25Mpix, a jedynie 12.1Mpix kolego. Nie ma jeszcze taniej i ogólnodostępnej technologii, pozwalającej obrobić obraz zapisywany przez sensory wielkiej rozdzielczości. Szkoda tylko, że Sony tego nie zauważyło wypuszczając gniota A900. Mówię to z perspektywy doświadczeń mojego kolegi, który pozbył się tego aparatu zaledwie po kilku miesiącach użytkowania. Nie dało się na tym pracować przy gorszym świetle. Kupił Nikona D700 i wreszcie wie, że żyje.