anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pytanie o dyfuzor i o rotacje zdjec

wratislavian
Początkujący

pytanie o dyfuzor i o rotacje zdjec

1. zdjecia robione wbudowana lampa wygladaja koszmarnie. da rade na sanki zalozyc cos co ladnie rozproszy swiatlo wbudowanej lampy? moze jakis poradnik jak taki dyfuzor zrobic wlasnorecznie? oczywiscie wiem ze lepiej dokupic lampe. wiem to lecz z oczywistych wzgledow na razie nie zdecyduje sie na to rozwiazanie.

2. jezeli aparat potrafi rotowac menu w zaleznosci jak trzymamy aparat to dlaczego NIE potrafi (tak mi sie wydaje i mam nadzieje ze sie myle) obrocic zrobionego zdjecia, zebym pozniej nie musial ich odwracac na komputerze.

dziekuje za uwage

17 ODPOW. 17
wratislavian
Początkujący

Lajam napisał(a):

Polecam np IrfanView czy FastStone Image Viewer.

uzywam irfanview bo ladnie zmienia rozdzielczosc i swietnie kompresuje fotki ale nie sadzilem ze poztrafi takie rzeczy. zaraz poszukam tego w opcjach.

PiterSam napisał(a):

Taki dyfuzor mozesz dokupic i zalozyc na sanki sa mocowania dedykowane pod dany aparat koszt niewielki okolo 50zl z tendencjia zniszkowa:-)

znowu dowiaduje sie czegos nowego. nie mialem pojecie ze robia cos pod wbudowana lampe

witmann napisał(a):

Generalnie to IMHO nie ma sensu pchać się w jakieś patenty dla lampy wbudowanej, tylko od razu zainwestować w zewnętrzną.

wratislavian napisał(a):

oczywiscie wiem ze lepiej dokupic lampe. wiem to lecz z oczywistych wzgledow na razie nie zdecyduje sie na to rozwiazanie.

dzieki wszystkim za pomoc.

i jeszcze jedno. wiem ze a300 najdrozszym aparatem nie jest, ale cos mnie denerwuje. przy slabszym swietle widac mocna posteryzacje. przejscia tonalne sa dramatycznie ostre. tak bywa u tego modelu czy jest to wina slabego obiektywu? mam kitowy 18-70. są jakies domowe rady jak sobie z tym radzic?
o co mnie chodzi:
http://img213.imageshack.us/img213/185/posterfn9.jpg

witmann
Początkujący

Niestety pewnych rzeczy technika jeszcze nie przeskoczyła. Chodzi o rozpiętość tonalną matrycy. Nie da się zarejestrować wszystkich szczegółów w tak mocno kontrastowej sytuacji. Tutaj aparat ustawił ekspozycję w taki sposób, żeby poprawnie oddać szczegóły na jasnym niebie, przez co zacienione wnętrze jest bardzo ciemne. Możesz próbować korzystać z funkcji DRO lub robić zdjęcia w RAW i potem bawić się w obróbkę typu HDR.

wratislavian
Początkujący

witmann napisał(a):

Tutaj aparat ustawił ekspozycję w taki sposób, żeby poprawnie oddać szczegóły na jasnym niebie, przez co zacienione wnętrze jest bardzo ciemne.

ja mu nie mam za zle. tego oczekiwalem. jednak mialem nadzieje na bardzo plynne przejscie halo, a otrzymalem schodkowa zmiane barw na zewnatrz 'halo'.

witmann napisał(a):

Niestety pewnych rzeczy technika jeszcze nie przeskoczyła.

chcesz powiedziec, ze wszystkie aparaty z matryca zamiast kliszy robia podobne przejscia. bo wiem, ze u nikona d80 (aparat z troszke wyzszej polki) problem ten jest tak samo jak nie bardziej widoczny.

1. z ciekawosci zapytuje jak jest z puszkami profesjonalnymi. czy przy ceteris paribus radza sobie rownie slabo?

2. zdjecie to zrobilem na auto bez flesza
ustawienia zatrybily na:
Exposure Time = 1/500"
F Number = F9
ISO Speed Ratings = 100

na takiej ogniskowej moglem ustawic f/5,5 - cos by to dalo?

EDIT
dodaje drugi zalacznik i bialymi liniami zaznaczam o co mi chodzi bo mam wrazenie ze nie zrozumielismy sie do konca:>

witmann
Początkujący

wratislavian napisał(a):

chcesz powiedziec, ze wszystkie aparaty z matryca zamiast kliszy robia podobne przejscia.

Dokładnie tak. Powiem więcej - nawet klisza by sobie nie poradziła w takich warunkach.

Jak mówiłem - spróbuj na początek opcji DRO w aparacie.
Jeśli nie da zadowalających wyników to pozostaje zrobić dwa zdjęcia, lub jedno w trybie RAW (z uśrednionym naświetleniem) i potem stworzyć tzw. HDR.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Może to efekt bloomingu?
Poza tym pamiętać należy, że to jest fotografia cyfrowa o ograniczonej ilości bitów, więc przejścia tonalne są dyskretne, schodkowe. Tylko w analogu przejścia są płynne.
Dużo też może zaszkodzić kompresja do jpg.

------------------------------
fotoamator
wratislavian
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Może to efekt bloomingu?

dokladnie chodzi mi o efekt ktory nie ma chyba polskiej nazwy, a jak ma to z pewnoscia jest to posteryzacja:
http://www.photography.com/articles/dig ... erization/ " target="_blank

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jedynym sposobem na zmniejszenie tego efektu (bo całkiem wyeliminować się go nie da w niektórych sytuacjach), jest robienie zdjęć w RAWach i kombinować przy konwersji na jpg?

A blooming to coś innego - to "rozlewanie" się światła w wyniku jego nadmiaru :)

------------------------------
fotoamator
Znajomy-----
Początkujący

Moim zdaniem wynika to z ilości bitów na matrycy, ale jak wspomniał Tadeusz, zapisując zdjęcie w RAW i obrabiając je, w większości przypadków można ominąć ten problem. Jednak to jest właśnie pewna różnica na plus dla analogów. Na pewno za jakiś czas będzie to lepiej wyglądało, ale zawsze technologia cyfrowa będzie ( pod tym względem) w pewien sposób ograniczona (w porównaniu do przetwarzania analogowego).