anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pytanie o dyfuzor i o rotacje zdjec

wratislavian
Początkujący

pytanie o dyfuzor i o rotacje zdjec

1. zdjecia robione wbudowana lampa wygladaja koszmarnie. da rade na sanki zalozyc cos co ladnie rozproszy swiatlo wbudowanej lampy? moze jakis poradnik jak taki dyfuzor zrobic wlasnorecznie? oczywiscie wiem ze lepiej dokupic lampe. wiem to lecz z oczywistych wzgledow na razie nie zdecyduje sie na to rozwiazanie.

2. jezeli aparat potrafi rotowac menu w zaleznosci jak trzymamy aparat to dlaczego NIE potrafi (tak mi sie wydaje i mam nadzieje ze sie myle) obrocic zrobionego zdjecia, zebym pozniej nie musial ich odwracac na komputerze.

dziekuje za uwage

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

1. zdjecia robione wbudowana lampa wygladaja koszmarnie. da rade na sanki zalozyc cos co ladnie rozproszy swiatlo wbudowanej lampy? moze jakis poradnik jak taki dyfuzor zrobic wlasnorecznie? oczywiscie wiem ze lepiej dokupic lampe. wiem to lecz z oczywistych wzgledow na razie nie zdecyduje sie na to rozwiazanie.

możesz sobie założyć na lampę take półprzezroczyste plastikowe pudełko po filmie do aparatu...wycinasz tylko w pudełeczku rowek żeby nasunąć je na lampę i jedziesz z koksem :smileymrgreen:

wratislavian napisał(a):

2. jezeli aparat potrafi rotowac menu w zaleznosci jak trzymamy aparat to dlaczego NIE potrafi (tak mi sie wydaje i mam nadzieje ze sie myle) obrocic zrobionego zdjecia, zebym pozniej nie musial ich odwracac na komputerze.

A jakim programem otwierasz zdjęcia w komputerze? Windowsowy raczej nie odczytuje orientacji zdjęcia, która jest zapisana w exifie. Ogólnie windowsowy wygładza fotki za bardzo.

Polecam np IrfanView czy FastStone Image Viewer.
FastStone ma tą opcję w automacie, a w Irfanie trzeba włączyć ;)

PiterSam-----
Początkujący

Taki dyfuzor mozesz dokupic i zalozyc na sanki sa mocowania dedykowane pod dany aparat koszt niewielki okolo 50zl z tendencjia zniszkowa:-)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

PiterSam napisał(a):

koszt niewielki okolo 50zl z tendencjia zniszkowa:-)

:shock: 50 zł to "niewielki" koszt?

PiterSam-----
Początkujący

Podalem srednia cene sa i po 17zl i napewno spelniaja zadanie ale sa tez po prawie 90zl zalezy dla kogo To byla informacjia:-)

witmann
Początkujący

Generalnie to IMHO nie ma sensu pchać się w jakieś patenty dla lampy wbudowanej, tylko od razu zainwestować w zewnętrzną. Zarówno komfort pracy jak i jakość oświetlenia nieporównanie większe.

PiterSam-----
Początkujący

Co prawda to prawda nie ma to jak zewnetrzna lampa :-)))

witmann
Początkujący

A jak się na nią jeszcze Lightboxa założy, to mmm... :D

PiterSam-----
Początkujący

Jak juz jestesmy przy lampach zewnetrznych to jaka radzisz do a300? za rosadne pieniadze i nie musi byc w orginale...

witmann
Początkujący

HVL-F42AM ma w tej chwili bardzo przyjemny stosunek możliwości/cena. Raczej nie warto pchać się w lampy niesystemowe.