anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

sigma czy sony

krzyho4
Początkujący

sigma czy sony

mam pytanie ktory obiektyw 70/300 ,jest lepszy do A200 orginalny sony, czy moze sigma APO

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ten temat przewijał się już tutaj. Mogę jedynie stwierdzić, że miałem starą wersję SAL-a czyli minoltowską, miała dość silne aberracje chromatyczne - widać to szczególnie na gałązkach drzew na jasnym tle - są niebieskie a nie czarne. Sprzedałem i kupiłem tę sigmę. I nie żałuję, choć dołożyłem ok. 500 zł. Sigma jest ostrzejsza, nie aberruje i ma lepsze macro. Tyle. Powyżej 200mm dobrze jest ją przymknąć do ok. f/10, f/11 i jest dobrze. Do 200mm najlepiej rysuje przy f/8.

------------------------------
fotoamator
krzyho4
Początkujący

zgadzam sie z panem , ale szkielka powyzej 300 potrzebuje sporadycznie , i boje sie tych zebatek w sigmie , bo to widac jest czesty problem , fakt 3 lata gwarancji , ale z doswiatczenia wiem ze u mnie lubi sie cos zepsuc zaraz po zakonczeniu gwarancj ,wiec jak narazie moje poszukiwania skierowane sa w kierunku jakiejs minolty

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

No, to mogę polecić "nieśmiertelną" flintę :)

fotoamator
krzyho4
Początkujący

moze to nie ten dzial, ale widze ze ma pan minolte dynax , a nie wie pan czy szkielko minolta zoom xi af 100-300 f4,5-5,6 bedzie wspolpracowac z a200 dodam ze to szkielko jest od dynax3xi

Alf300
Początkujący

Krzycho

Ten obiektyw będzie pasował do alfy bez problemu . Jedyne co to nie wykorzystasz zoomu automatycznego bo tylko lustrzanki XI miały tę możliwość , na obiektywie masz taki przełącznik MZ i AZ ustawiasz na MZ i pracujesz normalnie jak z każdym innym obiektywem

krzyho4
Początkujący

ok teraz juz wiem wszystko , lub prawie , autofokus bedzie dzialal , manualnie tez, tylko bez automatycznego zomowania ,

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Nie zdążyłem, ale Alf300 wszystko wyjaśnił.
Tak na marginesie: Z każdą Alfą, będzie działał każdy obiektyw Minolta AF (czyli MAF). Wszystkie te obiektywy mają takie samo mocowanie (bagnet A), jedynie nowsze modele minolty (z oznaczeniem D) mają 2 styki więcej do pomiaru ADI, ale w niczym to nie umniejsza funkcjonalności starszych modeli (po prostu funkcja ADI z nimi nie będzie działać).

fotoamator
krzyho4
Początkujący

tak, zgadzam sie, ale chodzilo glownie o to oznaczenie (XI) bo pierwszy raz sie z tym spotkalem