Podziel się wrażeniami!
mam pytanie ktory obiektyw 70/300 ,jest lepszy do A200 orginalny sony, czy moze sigma APO
Ten temat przewijał się już tutaj. Mogę jedynie stwierdzić, że miałem starą wersję SAL-a czyli minoltowską, miała dość silne aberracje chromatyczne - widać to szczególnie na gałązkach drzew na jasnym tle - są niebieskie a nie czarne. Sprzedałem i kupiłem tę sigmę. I nie żałuję, choć dołożyłem ok. 500 zł. Sigma jest ostrzejsza, nie aberruje i ma lepsze macro. Tyle. Powyżej 200mm dobrze jest ją przymknąć do ok. f/10, f/11 i jest dobrze. Do 200mm najlepiej rysuje przy f/8.
zgadzam sie z panem , ale szkielka powyzej 300 potrzebuje sporadycznie , i boje sie tych zebatek w sigmie , bo to widac jest czesty problem , fakt 3 lata gwarancji , ale z doswiatczenia wiem ze u mnie lubi sie cos zepsuc zaraz po zakonczeniu gwarancj ,wiec jak narazie moje poszukiwania skierowane sa w kierunku jakiejs minolty
No, to mogę polecić "nieśmiertelną" flintę
moze to nie ten dzial, ale widze ze ma pan minolte dynax , a nie wie pan czy szkielko minolta zoom xi af 100-300 f4,5-5,6 bedzie wspolpracowac z a200 dodam ze to szkielko jest od dynax3xi
Krzycho
Ten obiektyw będzie pasował do alfy bez problemu . Jedyne co to nie wykorzystasz zoomu automatycznego bo tylko lustrzanki XI miały tę możliwość , na obiektywie masz taki przełącznik MZ i AZ ustawiasz na MZ i pracujesz normalnie jak z każdym innym obiektywem
ok teraz juz wiem wszystko , lub prawie , autofokus bedzie dzialal , manualnie tez, tylko bez automatycznego zomowania ,
Nie zdążyłem, ale Alf300 wszystko wyjaśnił.
Tak na marginesie: Z każdą Alfą, będzie działał każdy obiektyw Minolta AF (czyli MAF). Wszystkie te obiektywy mają takie samo mocowanie (bagnet A), jedynie nowsze modele minolty (z oznaczeniem D) mają 2 styki więcej do pomiaru ADI, ale w niczym to nie umniejsza funkcjonalności starszych modeli (po prostu funkcja ADI z nimi nie będzie działać).
tak, zgadzam sie, ale chodzilo glownie o to oznaczenie (XI) bo pierwszy raz sie z tym spotkalem