anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony a300 kit plus Sigma 70-300mm F4-5.6

zygyfy
Początkujący

Sony a300 kit plus Sigma 70-300mm F4-5.6

Witam. Na początku chciałem się przywitać ze wszystkimi. Fotografuje zupełnie amatorsko dla siebie od ok 3 lat. Do tej pory fociłem na poczciwej cyfrówce jak dla mnie jaką był Samsung Digimax v50. Efekty moich wypocin możecie zobaczyć tutaj:

http://picasaweb.google.pl/zygyfy1964

Oczywiście to nic wielkie, ale zawsze od czegoś sie zaczyna. Od minionego weekendu stałem się posiadaczem zestawu wymienionego w tytule. Mam pytanie, czy ktoś korzysta/ł z takiego połączenia a300 z tym obiektywem Sigmy? Macie jakieś uwagi i zastrzeżenia ? Chodzi mi raczej o zadowolenie lub rozczarowanie. Fotografować zamierzem raczej to co zwykle, foty nocą z pomocą statywu i jakieś krajobrazy. Wiec chyba wielkich wymagan nie mam i powieniem raczej byc zadowolony.

Chcialem spytac o stosowanie filtrow. Czy robiac fotki wysoko w górach i podczas snieznobialej zimy 9o ile taka nadzieje) jakie polecacie filtry dla poprawy jakosci zdjec? (niebieskie niebo, mocnobialy snieg).

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za uwagi i podpowiedzi w fotografowaniu ;)

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

zygyfy napisał(a):

Oczywiście to nic wielkie, ale zawsze od czegoś sie zaczyna. Od minionego weekendu stałem się posiadaczem zestawu wymienionego w tytule. Mam pytanie, czy ktoś korzysta/ł z takiego połączenia a300 z tym obiektywem Sigmy? Macie jakieś uwagi i zastrzeżenia ? Chodzi mi raczej o zadowolenie lub rozczarowanie. Fotografować zamierzem raczej to co zwykle, foty nocą z pomocą statywu i jakieś krajobrazy. Wiec chyba wielkich wymagan nie mam i powieniem raczej byc zadowolony.

Chcialem spytac o stosowanie filtrow. Czy robiac fotki wysoko w górach i podczas snieznobialej zimy 9o ile taka nadzieje) jakie polecacie filtry dla poprawy jakosci zdjec? (niebieskie niebo, mocnobialy snieg).

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za uwagi i podpowiedzi w fotografowaniu ;)

Witaj :D

Mam taką Sigmę, tylko wersje z APO. Używam jej sporadycznie, od momentu zakupu jaśniejszego szkła, dość rzadko (najczęściej do pseudo-makro). Obiektyw do zastosowań amatorskich jak najbardziej wystarczy, jakość obrazu trudno ocenić "tak ogólnie" gdyż zdarzają się bardzo dobre optycznie egzemplarze i bardzo słabe. Cóż, rozrzut jakościowy jest faktem w tanich konstrukcjach Sigmy (choć i Sony się zdarza ;) )

W tych Sigmach mogą wystąpić usterki mechanizmu AF za sprawą plastikowych zębatek, które w tym układzie zastosowano, choć powiem, że ja u siebie po ponad rocznym użytkowaniu (odpukać) nic takiego nie zaobserwowałem.
O ile masz gwarancję nie ma problemu - wymienią. Jeśli gwarancja się skończy w Poznaniu jest dobry zakład naprawy optyki, tam już rozpracowali tą wadę.

Co do filtrów to możesz sobie kupić dobry polaryzacyjny i powinno CI wystarczyć choć korzystanie z polara będzie nieco utrudnione za sprawą kręcących się przednich części w obu Twoich obiektywach, ale da się to przeżyć. Do do białości śniegu to istotne jest przede wszystkim odpowiednie dobranie balansu bieli i odpowiednia korekta ekspozycji.

Nie ma sensu kupować filtra UV do cyfry, chyba że wyłącznie w celach ochronnych.