anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tips and Trics - Nex 5n

profile.country.PL.title
user_jgora
Poszukiwacz

Tips and Trics - Nex 5n

Chcialbym rozpoczac watek tips and tricks - i na poczatek wrzuce cos, co powstalo w mojej glowie dzieki prezentacji Sony na Beiks Show we Wroclawiu - byl tam m.in. prezentowany zewnetrzny LCD, ktory ma bardzo fajna opcje do wspomagania manualnego ustawiania ostrosci - peaking kolorem na podgladzie w skali szarosci, dzieki czemu latwiej wylapac swiecace krawedzie. Oczywiscie w NEX nie mamy takiej opcji, ale mozemy osiagnac ta funkcjonalnosc nieco naokolo i tak:

1. W rozm. obrazu przelaczamy jakosc zdjec na RAW
2. W jasnosc/kolor ustawiamy strefe tworzcza na Czern i biel
3. W ustawieniach ustawiamy poziom zarysu wedle potrzeb - Niski, Sredni, lub Wysoki, a kolor zarysu na Zolty, lub Czerwony.

i mamy podglad w BW z kolorowym peakingiem :) Wiekszosc z Was juz odkryla, w RAW'ach strefa tworcza sie nie zapisuje (sprawdzone w Aperture i Lighroom), tak wiec zdjecia dostajemy takie jak nam sa potrzebne, czyli w kolorze :)

Pozdr.

Michal.

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Oczywiscie w NEX nie mamy takiej opcji, ale mozemy osiagnac ta funkcjonalnosc nieco naokolo

Mógłbyś się zdecydować? To mamy peaking, czy nie mamy? :c91
Bo wg mnie to nie jest nic naokoło, tylko standardowa opcja włączenia peakingu. Żadne tips&tricks...

Wiekszosc z Was juz odkryla, w RAW'ach strefa tworcza sie nie zapisuje (sprawdzone w Aperture i Lighroom)

Oczywiście, że się zapisuje. Tyle, że ie informacje odczytuje wyłącznie Image Data Converter, dołączony na płycie wraz z aparatem.

profile.country.PL.title
user_jgora
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Oczywiscie w NEX nie mamy takiej opcji, ale mozemy osiagnac ta funkcjonalnosc nieco naokolo

Lajam napisał(a):

Mógłbyś się zdecydować? To mamy peaking, czy nie mamy? :c91
Bo wg mnie to nie jest nic naokoło, tylko standardowa opcja włączenia peakingu. Żadne tips&tricks...

Chodzi o peaking na podgladzie czarno/bialym, ale tak zeby zdjecia byly w kolorze. Przetestowane oprogramowanie na ktorym nie ma zmian ze strefy tworczej wymienilem, wiec nie wiem w czym jest problem?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Chodzi o peaking na podgladzie czarno/bialym, ale tak zeby zdjecia byly w kolorze.

Pomijając fakt, że tryb wyświetlania na LCD nie ma kompletnie znaczenia dla skuteczności peakingu, to odkrywanie po raz kolejny Ameryki, że RAW odczytany poza oprogramowaniem producenta jest wyświetlany bez przenoszenia ustawień z aparatu trudno nazwać jakimś trikiem...no ale skoro tak uważasz, to nie będę dyskutować. ;)

profile.country.PL.title
user_jgora
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Chodzi o peaking na podgladzie czarno/bialym, ale tak zeby zdjecia byly w kolorze.

Pomijając fakt, że tryb wyświetlania na LCD nie ma kompletnie znaczenia dla skuteczności peakingu, to odkrywanie po raz kolejny Ameryki, że RAW odczytany poza oprogramowaniem producenta jest wyświetlany bez przenoszenia ustawień z aparatu trudno nazwać jakimś trikiem...no ale skoro tak uważasz, to nie będę dyskutować. ;)

a uzywasz czasem manualnych obiektywow, czy pstrykasz wylacznie z AF? Mam wrazenie ze to drugie... peaking na podgladzie BW jest zdecydowanie bardziej czytelny.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

a uzywasz czasem manualnych obiektywow, czy pstrykasz wylacznie z AF? Mam wrazenie ze to drugie...

A ja mam wrażenie, że Ty lepiej wiesz co ja robię niż ja sam :smileyhappy:

profile.country.PL.title
user_jgora
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

a uzywasz czasem manualnych obiektywow, czy pstrykasz wylacznie z AF? Mam wrazenie ze to drugie...

A ja mam wrażenie, że Ty lepiej wiesz co ja robię niż ja sam :smileyhappy:

I tym milym akcentem zakonczmy moze ten off-topic...