Podziel się wrażeniami!
Chcialbym rozpoczac watek tips and tricks - i na poczatek wrzuce cos, co powstalo w mojej glowie dzieki prezentacji Sony na Beiks Show we Wroclawiu - byl tam m.in. prezentowany zewnetrzny LCD, ktory ma bardzo fajna opcje do wspomagania manualnego ustawiania ostrosci - peaking kolorem na podgladzie w skali szarosci, dzieki czemu latwiej wylapac swiecace krawedzie. Oczywiscie w NEX nie mamy takiej opcji, ale mozemy osiagnac ta funkcjonalnosc nieco naokolo i tak:
1. W rozm. obrazu przelaczamy jakosc zdjec na RAW
2. W jasnosc/kolor ustawiamy strefe tworzcza na Czern i biel
3. W ustawieniach ustawiamy poziom zarysu wedle potrzeb - Niski, Sredni, lub Wysoki, a kolor zarysu na Zolty, lub Czerwony.
i mamy podglad w BW z kolorowym peakingiem Wiekszosc z Was juz odkryla, w RAW'ach strefa tworcza sie nie zapisuje (sprawdzone w Aperture i Lighroom), tak wiec zdjecia dostajemy takie jak nam sa potrzebne, czyli w kolorze
Pozdr.
Michal.
Oczywiscie w NEX nie mamy takiej opcji, ale mozemy osiagnac ta funkcjonalnosc nieco naokolo
Lajam napisał(a):
Oczywiscie w NEX nie mamy takiej opcji, ale mozemy osiagnac ta funkcjonalnosc nieco naokolo
Lajam napisał(a):
Mógłbyś się zdecydować? To mamy peaking, czy nie mamy?
Bo wg mnie to nie jest nic naokoło, tylko standardowa opcja włączenia peakingu. Żadne tips&tricks...
Chodzi o peaking na podgladzie czarno/bialym, ale tak zeby zdjecia byly w kolorze.
Lajam napisał(a):
Chodzi o peaking na podgladzie czarno/bialym, ale tak zeby zdjecia byly w kolorze.
a uzywasz czasem manualnych obiektywow, czy pstrykasz wylacznie z AF? Mam wrazenie ze to drugie...
Lajam napisał(a):
a uzywasz czasem manualnych obiektywow, czy pstrykasz wylacznie z AF? Mam wrazenie ze to drugie...