Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam A300 od trzech dni.
Mniej wiecej rozumiem wszystkie funkcje aparatu oprócz trybu P "Programowalny".
W manualnym ustawia sie zarowno przeslone i migawke, w A przeslone w S migawke.
Co ustawia sie w trybie P. Instrukcje czytalem ale nie rozumiem tego co tam napisali odnosnie tego trybu.
Wyczailem ze moge ustawic migawke ale czym to rozni ten tryb od S?
aatrapa
aatrapa napisał(a):
Witam,
Mam A300 od trzech dni.
Mniej wiecej rozumiem wszystkie funkcje aparatu oprócz trybu P "Programowalny".
W manualnym ustawia sie zarowno przeslone i migawke, w A przeslone w S migawke.
Co ustawia sie w trybie P. Instrukcje czytalem ale nie rozumiem tego co tam napisali odnosnie tego trybu.
Wyczailem ze moge ustawic migawke ale czym to rozni ten tryb od S?
aatrapa
Bardzo dobrze wyjaśniłeś. Osobiście najczęściej korzystam z trybów A i czasami M. Bardzo wygodny wygodny jest tryb A, gdzie sam ogarniasz przysłonę, a czas ustawia się automatycznie. Na manualu ciężko jest wyczuć, przynajmniej dla mnie, jeszcze tak dużego doświadczenia nie mam, że z oka robi mi się urządzenie do pomiaru światła A jak załączam, to muszę wykonać parę zdjęć orientacyjnych i metodą prób i błędów dojść do optymalnych ustawień, które i tak wg starszych kolegów na forum są źle dobrane
Ale przecież w trybie M nikt drabinki światłomierza nie wyłącza
witmann napisał(a):
Ale przecież w trybie M nikt drabinki światłomierza nie wyłącza
dziekuje otrzymalem jasna i wyczerpujaca odpowiedz. Mam jednak pytanie krecac kolkiem zmieniam migawke, a jak zrobic aby zmieniac przyslone?
aatrapa napisał(a):
dziekuje otrzymalem jasna i wyczerpujaca odpowiedz. Mam jednak pytanie krecac kolkiem zmieniam migawke, a jak zrobic aby zmieniac przyslone?
Znajomy napisał(a):
Drabinki światłomierza ? kurcze, ja nawet nie wiem, co to jest..
W trybie P aparat nie ruszy sam lampy - sami będziemy musieli ją wyjać jak poczujemy potrzebę. W trybie AUTO za to nawet jak będziemy chcieli to nie wyciągniemy lampy - aparat sam bedzie robił co uważa w tym względzie.
witmann napisał(a):
Znajomy napisał(a):
Drabinki światłomierza ? kurcze, ja nawet nie wiem, co to jest..
Masz w wizjerze i na ekranie taki zestaw pionowych kresek (taką jakby drabinkę) z liczbami? To jest właśnie wskaźnik światłomierza. Nad nim powinna znajdować się strzałka wskazująca jedną z kresek. Jeśli strzałka wskazuje 0, to teoretycznie parametry naświetlenia są poprawne. Im bardziej w prawo tym zdjęcie będzie jaśniejsze, im bardziej w lewo tym ciemniejsze. Ale przecież o tym wszystkim jest w instrukcji
aatrapa - spróbuj przytrzymać guzik korekty ekspozycji i wtedy krecić kółkiem. LUDZIE! CZYTAJCIE INSTRUKCJĘ!!!