Podziel się wrażeniami!
Na początku witam i pozdrawiam wszystkich Alfomaniaków
Jestem na forum od niedawna, wypada się przedstawić, a więc jestem Martin
Od czasu do czasu myślę, że wrzucę jakieś fotki, a dziś zacznę od... pieniędzy.
Proszę więc o jakieś komentarze i podpowiedzi.
Message was edited by: 12MaRTiN90
Misiek025 dzięki za odwiedziny i komentarz
Misiek025 napisał(a):
Z ogniskowej widzę że chyba 55-200 używałeś - ma potencjał to szkiełko .
Pozwolę sobie na małą dygresję, bo czasem, niektórym to umyka - gdy potrzebujemy ogniskowej 55mm, czasem lepiej użyć 55-200, a nie 18-55. Dlaczego? Bo jest dwukrotnie jaśniejszy
Tadeusz napisał(a):
Pozwolę sobie na małą dygresję, bo czasem, niektórym to umyka - gdy potrzebujemy ogniskowej 55mm, czasem lepiej użyć 55-200, a nie 18-55. Dlaczego? Bo jest dwukrotnie jaśniejszy
12MaRTiN90 napisał(a):
o zdjęciach coś napiszesz
Pszczółki - fajne, ale bez rewelacji - jakieś takie wciśnięte w kąt i - mam wrażenie - deczko za ciemne.
Konwalie - byłoby super, ale - znów mam wrażenie, że - kadr trochę niestarannie dobrany - taka leciutka dysharmonia.
(dygresja: nie należy się bać eksperymentów z kadrem - czasem trzeba obrócić o pewien kąt, aby wszystko znalazło się na swoim miejscu, czasem zastosować "flip" - zamienić strony, albo wręcz obrócić do góry nogami. I nie należy bać się stosowania innych niż "klasyczne" proporcji boków zdjęcia, jeśli jest to potrzebne do właściwego pokazania tematu)
Ptaszki - żadna rewelacja - gołębie, jakich pełno. Może 43 by się bronił dynamiką, ale za ciasno skadrowany... i skrzydło ucięte.
46 - całkiem poprawny, sielski widoczek
Pozdrawiam
Tadeusz napisał(a):
12MaRTiN90 napisał(a):
o zdjęciach coś napiszesz
Pszczółki - fajne, ale bez rewelacji - jakieś takie wciśnięte w kąt i - mam wrażenie - deczko za ciemne.
Konwalie - byłoby super, ale - znów mam wrażenie, że - kadr trochę niestarannie dobrany - taka leciutka dysharmonia.
(dygresja: nie należy się bać eksperymentów z kadrem - czasem trzeba obrócić o pewien kąt, aby wszystko znalazło się na swoim miejscu, czasem zastosować "flip" - zamienić strony, albo wręcz obrócić do góry nogami. I nie należy bać się stosowania innych niż "klasyczne" proporcji boków zdjęcia, jeśli jest to potrzebne do właściwego pokazania tematu)
Ptaszki - żadna rewelacja - gołębie, jakich pełno. Może 43 by się bronił dynamiką, ale za ciasno skadrowany... i skrzydło ucięte.
46 - całkiem poprawny, sielski widoczek
Pozdrawiam
no i wielkie dzięki takie oceny są najlepsze, jest i krytyka i pochwała (choć puki coś jest jej mało)
może dodam tylko że pszczółki są orginalnie w innym kadrze, a ja je tak postanowiłem przyciąć. Gołębie no jak gołębie jednak mi się podobały i też dodałem
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam
dzisiaj wrzucam moją całotygodniową pracę
Jaskółeczki wykluły się 11.06, pomyślałem a pstrykne se zdjęcie i tak zrobiłem codziennie przez 7 dni no i wyszło tak
wiem, wiem zdjęcia nie powalają jakością, ale gniazdo jest w trudno dostępnym miejscu (wysoko pod sufitem), światła też mało, dłuższe czasy, a wszystko z ręki i to przez lusterko w drugiej ręce heheh chyba jedynie zdjęcie z 5 dnia z dzióbkami jest z błyskiem.
zapraszam i pozdrawiam
Jak dla mnie jakość jest okej.Dobry pomysł i fajnie ci to wyszło
kolejne zdjęcie dla odświeżenia galerii a zarazem zdjęcie po naprawie mojej
zapraszam
Moim zdaniem słabo. Uwielbiam te kwiaty, ale to nie pomoże w ocenie zdjęcia, które jest źle oświetlone, niedoświetlone i w ogóle jakoś tak bez finezji. Wejdź sobie do galerii Bertone - nie raz fotografował ten kwiat. Warto czerpać wzory, z forumowiczów i nie tylko
dzięki kris za koment
kris napisał(a):
Warto czerpać wzory, z forumowiczów i nie tylko