anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pierwsze /nie koniecznie/ udane zdjęcia ...

mlokos_lodz
Początkujący

Pierwsze /nie koniecznie/ udane zdjęcia ...

Witam, właśnie od wczorajszego popołudnia jestem, mam nadzieję, szczęśliwym posiadaczem Alfy 230 z obiektywem kitowym 18 - 55 i jedno co muszę od razu powiedzieć, wiem, że jeszcze długa droga przede mną ...

Poniżej załączam kilka pierwszych fotek, krytykujcie i tłumaczcie :)

28 ODPOW. 28
profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

No poczatku witaj na forum i gratuluje zakupu
a teraz
polecam zapoznac sie z zasadami dodawania zdjec-czyli NUMERUJ A ŁATWIEJ SKOMENTUJEMY, JAK I WIELKOSC ZDJEC-DO 400KB I ROZMIAR 800X600:)

Co do fotek to tez polecam ogladanie innych fotek inych uzytkownikow jak zapoznac sie z zasadami focenie.tzn co to głebia ostrości,co to zloty podzial itp itd
Pozdrawiam i zycze powodzenia

mlokos_lodz
Początkujący

A dziękuję bo cieszyłem się jak małe dziecko. Staram się oglądać zdjęcia w miarę na bieżąco a jak już wspomniałem są to pierwsze fotki, aczkolwiek po przeczytaniu instrukcji od deski do deski i później zostało mało czasu na focenie ale myślę, że dzisiaj się troszkę rozkręcę a możecie konkretnie powiedzieć co i jak z moimi fotkami?

A i jeszcze jedno pytanie, czym najlepiej ustawić wielkość 800x600, bo te zdjęcia przerobiłem w zwykłym Wordzie?

Methos-----
Początkujący

Witam :c37

A i jeszcze jedno pytanie, czym najlepiej ustawić wielkość 800x600, bo te zdjęcia przerobiłem w zwykłym Wordzie?

Ja osobiście używam GIMPa - jest za free i dużo można. Inny użytkownicy - różnie ale spotkałem się z wieloma postami gdzie GIMP jest wymieniany zaraz po PhotoShopie itp.

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

w wordzie? :c7 :shock: :c18
poczytaj tu nizej-jak dziala foto galeria
viewtopic.php?f=32&t=2390" target="_blank

mlokos_lodz
Początkujący

Wiem jak działa galeria a w Wordzie tylko zmniejszyłem fotki, bo taki program miałem pod ręką. Sam wiesz, że zdjęcie ma rozmiar kilku megabajtów i by się nie zmieściło.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj :c37

Poniżej linki do tematów na temat programów do zmniejszania:

viewtopic.php?f=31&t=5200" target="_blank

viewtopic.php?f=31&t=190" target="_blank

PS.
Masz ustawiony w aparacie format 16:9?

Pozdrawiam :c10

mlokos_lodz
Początkujący

Być może tak ponieważ bawiłem się różnymi ustawieniami, w tym i 16:9 i 3:2 a czemu pytasz?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Być może tak ponieważ bawiłem się różnymi ustawieniami, w tym i 16:9 i 3:2 a czemu pytasz?

Bo proporcje są nietypowe i ciekawiło mnie czy to kwestia proporcji z aparatu czy coś przycinałeś.

mlokos_lodz
Początkujący

Nie, nic nie przycinałem, ustawiłem i zapomniałem wrócić do standardu 3:2 :c7 . Załączam kilka kolejnych fotek i oczekuję opinii.