Podziel się wrażeniami!
Witam, właśnie od wczorajszego popołudnia jestem, mam nadzieję, szczęśliwym posiadaczem Alfy 230 z obiektywem kitowym 18 - 55 i jedno co muszę od razu powiedzieć, wiem, że jeszcze długa droga przede mną ...
Poniżej załączam kilka pierwszych fotek, krytykujcie i tłumaczcie
Kolego numer fotki i polecam dbac o rozmiary fotek bo np.w zblizeniu-kurde ciezko sie oglada - a raczej nie da sie...
Pozdrawiam
Jak na razie to piszecie o tym jak wklejać zdjęcia, bądź, że ich nie numerowałem a ktoś może mi napisać coś o tych zdjęciach, czy raczej są aż tak złe żeby nic nie napisać a co do programu pt. GIMP to on jest w polskiej wersji językowej bo ja znalazłem ale jest po angielsku? Pozdrawiam
piszecie o tym jak wklejać zdjęcia, bądź, że ich nie numerowałem
Bo to też jest dość istotne do odbioru - przykładowo nr 5 nie widziałem, bo... nie moge go znaleźć - wyświetla się biały ekran.Dzięki. Co do 5 to faktycznie sam jej szukałem ale udało się, nie wiem czemu tak wyszło bo ten zachód zrobiłem dokładnie tak samo i zdjęcie widać od razu a co do przypadkowego zdjęcia to, może się mylę, ale kitem chyba dosyć trudno jest wykadrować sam zachód, zwłaszcza z wieżowca?
A co do poprawki już zrobionych zdjęć, to co Tadeuszu polecasz, jaki program? Ja wspomniałem, mam GIMPa ale po angielsku.
GIMP PL - kliknij proszę
co Tadeuszu polecasz, jaki program? Ja wspomniałem, mam GIMPa ale po angielsku.
Tu już Methos odpowiedział. Poza tym w sieci są dziesiątki darmowych programów. Ot chociażby Picasa (po polsku) - daje dodatkowo miejsce w sieci, gdzie można umieszczać swoje fotki, nawet portfolio zrobić. FastStone (po polsku) - Image - prościutki do podstawowej obróbki i przeglądania i - Resizer do zmniejszania wsadowego, łącznie z podstawową obróbką (np. do wysyłki dużej ilości e-mailem), and more, more...Owszem zajrzałem ale nie doczytałem jeszcze wszystkiego a tutaj zgodzę się z Tobą, zdjęcia wschodu i zachodu są oklepane ale sam wiesz, jak to jest na początku, robisz wszystko i chcesz się tym dzielić. Poza tym masz tez racje, że z pewnych zdjęć bez dobrego szkła trzeba rezygnować bo szkoda czasu a można by zrobić inne, może nawet ciekawsze. Mam jeszcze jedna prośbę Tadeuszu, na innym wątku o obiektywami załączyłem kilka sztuk i czy mógłbyś mi powiedzieć, które są dobre dla laika jakim jestem? Z góry dziękuję.
. Poza tym masz tez racje, że z pewnych zdjęć bez dobrego szkła trzeba rezygnować bo szkoda czasu.
Pozostaje się podpisać pod tym co pablo_duch napisał. Jak ktos gotować nie umie, to nawet w garnku za 2tys. nie zrobi smacznej potrawy. A zdolny kuchcik uwarzy w byle czym. Jak się już umiejętności nabędzie trochę, to i określenie potrzeb będzie łatwiejsze.
Tu macie rację, chyba się troszkę spieszę, muszę zwolnić i zrobić jakiś wypad w ten weekend i poszukać fajnych tematów, popracować nad fotkami i dopiero się nimi podzielić.
Nie uważam, że jest złe ale myślę, że nie wszystkie zdjęcia da się zrobić tym obiektywem po prostu .