anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pierwsze /nie koniecznie/ udane zdjęcia ...

mlokos_lodz
Początkujący

Pierwsze /nie koniecznie/ udane zdjęcia ...

Witam, właśnie od wczorajszego popołudnia jestem, mam nadzieję, szczęśliwym posiadaczem Alfy 230 z obiektywem kitowym 18 - 55 i jedno co muszę od razu powiedzieć, wiem, że jeszcze długa droga przede mną ...

Poniżej załączam kilka pierwszych fotek, krytykujcie i tłumaczcie :)

28 ODPOW. 28
profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

Kolego numer fotki i polecam dbac o rozmiary fotek bo np.w zblizeniu-kurde ciezko sie oglada - a raczej nie da sie...
Pozdrawiam :c37

mlokos_lodz
Początkujący

Jak na razie to piszecie o tym jak wklejać zdjęcia, bądź, że ich nie numerowałem a ktoś może mi napisać coś o tych zdjęciach, czy raczej są aż tak złe żeby nic nie napisać a co do programu pt. GIMP to on jest w polskiej wersji językowej bo ja znalazłem ale jest po angielsku? Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

piszecie o tym jak wklejać zdjęcia, bądź, że ich nie numerowałem

Bo to też jest dość istotne do odbioru - przykładowo nr 5 nie widziałem, bo... nie moge go znaleźć - wyświetla się biały ekran.
czy raczej są aż tak złe żeby nic nie napisać

6.? Cóż, gdyby nie tytuł to tego zachodzącego słońc nie byłoby widać - po prostu przypadkowa fotka, cyknięta wieczorem z okna.
Poprzednie, właściwie też co najmniej niedopracowane - takie do domowego albumu.
Aby zrobić zdjęcie nie wystarczy cyknąć i wkleić na forum. Czasem trzeba trochę popracować. Najlepiej przed zrobieniem zdjęcia. A i potem, w postprocesingu - zazwyczaj jest do poprawy balans bieli, czasem trzeba wykadrować, może kolory poprawić lub kontrast. Wreszcie zmniejszyć do rozmiaru akceptowanego przez forum i oglądających (np fotke 2000x3000px forum przyjmie, ale kto kto będzie chciał oglądać?) i na zakończenie wyostrzyć, bo wszelkie zmiany w jpegu, a szczególnie zmniejszanie, zmniejszają również ostrość zdjęcia. I można pokazać.

------------------------------
fotoamator
mlokos_lodz
Początkujący

Dzięki. Co do 5 to faktycznie sam jej szukałem ale udało się, nie wiem czemu tak wyszło bo ten zachód zrobiłem dokładnie tak samo i zdjęcie widać od razu a co do przypadkowego zdjęcia to, może się mylę, ale kitem chyba dosyć trudno jest wykadrować sam zachód, zwłaszcza z wieżowca?

A co do poprawki już zrobionych zdjęć, to co Tadeuszu polecasz, jaki program? Ja wspomniałem, mam GIMPa ale po angielsku.

Methos-----
Początkujący

:c50 GIMP PL - kliknij proszę

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

co Tadeuszu polecasz, jaki program? Ja wspomniałem, mam GIMPa ale po angielsku.

Tu już Methos odpowiedział. Poza tym w sieci są dziesiątki darmowych programów. Ot chociażby Picasa (po polsku) - daje dodatkowo miejsce w sieci, gdzie można umieszczać swoje fotki, nawet portfolio zrobić. FastStone (po polsku) - Image - prościutki do podstawowej obróbki i przeglądania i - Resizer do zmniejszania wsadowego, łącznie z podstawową obróbką (np. do wysyłki dużej ilości e-mailem), and more, more...
A to, że niektóre sa po angielsku? Te podstawowe pojęcia można szybko przyswoić sobie - wcale języka znać nie trzeba.kitem chyba dosyć trudno jest wykadrować sam zachód, zwłaszcza z wieżowca?

Czasem warto zrezygnować ze zrobienia zdjęcia, jeśli nie jest w stanie oddać tego, co chcemy pokazać. Tu ratunkiem dla zachodu, byłoby np. wspaniałe kolorowe niebo - tak to tylko nieciekawy widoczek kawałka miasta nocą/wieczorem. Zresztą "zachód" - to tak oklepany temat, że trudno zrobić coś nowego, odkrywczego, czy choćby innego od innych - podobnych.
Ale od czegoś trzeba zaczynać i na błędach (m.in.) się uczyć.

Zajrzałeś do TUTAJ? i do linków tam zawartych? Naprawdę warto! :smileythumbsup:

fotoamator
mlokos_lodz
Początkujący

Owszem zajrzałem ale nie doczytałem jeszcze wszystkiego a tutaj zgodzę się z Tobą, zdjęcia wschodu i zachodu są oklepane ale sam wiesz, jak to jest na początku, robisz wszystko i chcesz się tym dzielić. Poza tym masz tez racje, że z pewnych zdjęć bez dobrego szkła trzeba rezygnować bo szkoda czasu a można by zrobić inne, może nawet ciekawsze. Mam jeszcze jedna prośbę Tadeuszu, na innym wątku o obiektywami załączyłem kilka sztuk i czy mógłbyś mi powiedzieć, które są dobre dla laika jakim jestem? Z góry dziękuję.

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

. Poza tym masz tez racje, że z pewnych zdjęć bez dobrego szkła trzeba rezygnować bo szkoda czasu.

Dobre szklo? :c18
Uwazasz ze na poczatku kitowe szkielko nie jest dobre?
Pamietaj ze aparat to twoje narzedzie a jak wyjdzie foto zalezy od Ciebie i twojej wizji-bedziesz miał szklo za 5tysiecy i co lepsze foto zrobisz?nie ma pomyslu, nie ma foto -szkło to nie ma nic do tego,,,,,,,,,,,,z czasem pewnie bedize miec ale najpiew kit do nauki w sam raz

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Pozostaje się podpisać pod tym co pablo_duch napisał. Jak ktos gotować nie umie, to nawet w garnku za 2tys. nie zrobi smacznej potrawy. A zdolny kuchcik uwarzy w byle czym. Jak się już umiejętności nabędzie trochę, to i określenie potrzeb będzie łatwiejsze.

fotoamator
mlokos_lodz
Początkujący

Tu macie rację, chyba się troszkę spieszę, muszę zwolnić i zrobić jakiś wypad w ten weekend i poszukać fajnych tematów, popracować nad fotkami i dopiero się nimi podzielić.

Nie uważam, że jest złe ale myślę, że nie wszystkie zdjęcia da się zrobić tym obiektywem po prostu :? .