anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pierwsze /nie koniecznie/ udane zdjęcia ...

mlokos_lodz
Początkujący

Pierwsze /nie koniecznie/ udane zdjęcia ...

Witam, właśnie od wczorajszego popołudnia jestem, mam nadzieję, szczęśliwym posiadaczem Alfy 230 z obiektywem kitowym 18 - 55 i jedno co muszę od razu powiedzieć, wiem, że jeszcze długa droga przede mną ...

Poniżej załączam kilka pierwszych fotek, krytykujcie i tłumaczcie :)

28 ODPOW. 28
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

myślę, że nie wszystkie zdjęcia da się zrobić tym obiektywem

Gdyby tak było, wystarczyłby jeden obiektyw, uniwersalny, zamiast tych wszystkich...

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
c.d.n.
Poszukiwacz

7 - nie podchodzi mi.
8 - tak.
9 - tak :-)
10 - bardzo ładnie. Z dotychczasowych najlepsze. Trochę w tym Twojej zasługi, ale nie zapomnij pogratulować córci :c34
Widzę progres.

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

8-jestem na tak
a dzieciszko-słodko wyszlo :thumbsup:

mlokos_lodz
Początkujący

Dziękuję bardzo. Wiem, że nie do końca to moja zasługa, hihihi ale zauważyłem też, że jednak trzeba popracować nad zdjęciami żeby miały swój efekt. W kompakcie było łatwiej ale za to tu jest przyjemniej a łatwość - to za jakiś czas pewnie sama przyjdzie.

mlokos_lodz
Początkujący

Kolejni fotki, tym razem z wypadu do Ogrodu Botanicznego.

mlokos_lodz
Początkujący

Może jak bumerang ale wracam do pytania o obiektywy gdyż we wcześniejszych postach te obiektywy pozostały NIEZAUWAŻONE:
1. Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di II LD Makro Sony/Minolta

i

2. Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Makro Sony/Minolta

a są uważam /opieram się na opiniach z netu/ są równie dobre co Sony, może się mylę to proszę o wyjaśnienie, o co w tym wszystkim chodzi?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj,
Nad jakością (techniczną poprawnością) musisz jeszcze popracować (ostrość poprawne naświetlenie itp.) ale nie jest najgorzej.
Natomiast koniecznie poczytaj, i spróbuj stosować, coś o kompozycji obrazu. Dobra fotka, to niekoniecznie ta idealnie ostra, znakomicie naświetlona, ale przede wszystkim dobrze "opowiedziana". A opowieści służy właśnie kompozycja. Wiem, najlepiej ustawiać ostrość środkowym czujnikiem, tylko co dalej? Trzeba przekadrować. Albo - na początek - robić większe kadry i ćwiczyć kadrowanie i kompozycję na komputerze.
11 - z prawej pusto, a po lewej obcięty kwiat. Należało obrócić aparat lekko w lewo i trochę w dół. Byłoby bardzo dobrze. I mam wrażenie, że z ostrością też coś nie tak :c18
12 - Pomijając fakt, że kwiatek trochę wypalony w światłach (żółty i czerwony bardzo trudno się fotografuje), to brakuje opowieści. Dlaczego on jest tak na środku? (nie twierdzę, że nie może być, ale tu nie widzę uzasadnienia). No i tło. Jasne plamy zieleni odciągają wzrok.
13. Pajączek - rozumiem radość z pierwszego "żyjątka" ale znów - lepiej by się prezentował, gdyby umieścić go w "mocnym" punkcie a nie w centrum. Rozumiem, że liści w tle nie dało się bardziej rozmyć? Zbliżyć się jeszcze trochę do "modela"? Ale samym 18-55 to nie łatwe.

Życzę powodzenia i coraz lepszych fot.

fotoamator
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

1. Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di II LD Makro Sony/Minolta
i
2. Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Makro Sony/Minolta
a są uważam /opieram się na opiniach z netu/ są równie dobre co Sony, może się mylę to proszę o wyjaśnienie, o co w tym wszystkim chodzi?

Moje prywatne zdanie:
55-200 - nieco lepszy jest SONY
70-300 - tu dałbym pierwszeństwo Tamronowi (głównie ze względu na trym macro do 1:2) (choć ja i tak wybrałem Sigmę APO).

fotoamator