cancelar
Mostrar resultados para 
Pesquisar em vez de 
Queria dizer: 

Junte-se e partilhe a sua experiência!

moje próby makro

bolek55555
Visitante

moje próby makro

witam, jak na razie robie fotki zwykłym kompaktem, ponieważ lustrzanka jest dla mnie zbyt dużym wydatkiem, oto moje prace :

70 RESPOSTAS 70
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

A poważnie: też nie mam kasy na obiektyw+pierścienie macro więc myślę o jakimś Raynoxie.

Tadeuszu, masz przecież Sigmę 70-300 - odległość minimalna przy makro 1:2 wynosi 95cm! dokładasz pierścienie i masz prawie 1:1, a odległość minimalna nie zmniejsza się drastycznie :D
tyle, że statywik musi być ;)

Ale raynox na tą Sigmę to dobry pomysł. Właściwie tryb makro i ta odległość to jedyne co mnie trzyma przy Sigmie. Na co dzień nie używam tego szkła (już ponad 2 miesiące nie pracowała) - Tokinka 80-200/2.8 mimo swej wagi skutecznie zepchnęła Sigmę do pokrowca :)

bolek55555
Visitante

bzyg w locie tez jest z kilku cm, polowalem na niego z 2 gdziny ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

bolek55555 napisał(a):

troche wstyd bo nie mam zbyt duzo pieniedzy i sam sobie zrobilem statyw i dyfuzor, ale wrzuce zdjęcie sprzetu :)

Jeszcze raz napiszesz takie bzdury to się pogniewam!

Jaki wstyd! Popatrz na efekt pracy tego własnoręcznie wykonanego zestawu. Powinieneś być DUMNY! Ja Cię podziwiam, że potrafisz sam zrobić coś i osiągnąć zamierzony efekt. I to jaki efekt. Jeszcze raz wielkie brawa :)

A tak na marginesie...większosć dyfozorów do makro to "samoróbki" - bo kto jak nie użytkownik aparatu będzie wiedział najlepiej czego muu trzeba? ;)

Wstawiaj kolejne fotki. Czekam z niecierpliwością :D

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Participante

Lajam napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

A poważnie: też nie mam kasy na obiektyw+pierścienie macro więc myślę o jakimś Raynoxie.

Tadeuszu, masz przecież Sigmę 70-300 - odległość minimalna przy makro 1:2 wynosi 95cm! dokładasz pierścienie i masz prawie 1:1, a odległość minimalna nie zmniejsza się drastycznie :D
tyle, że statywik musi być ;)
Ale raynox na tą Sigmę to dobry pomysł. ..

Nie do końca. Pierścienie musiałyby mieć 30cm żeby uzyskać 1:1 (tak sądzę). Tylko makrówka 95 lub 100 + pierścienie (kpl. to 36+24+12=72mm) ale to koszt. Bez niczego, widziałeś moje "macra" (w TYM wątku muszę użyć cudzysłowu), ale do lata myślę, że się szarpnę na raynoxa (albo od Trebora pożyczę ;) ) Tylko to wstawanie... :smileyrolleyes:
PS. Masz może komplet pierścieni :smileyquestion:

bolek, znowu mnie katujesz bzygiem w locie i kolejną świtezianką!
Ale katuj mnie jeszcze, katuj! Jak się napatrzę na te wspaniałości to może się przyłożę i też coś takiego zrobię :)

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

Tylko makrówka 95 lub 100 + pierścienie (kpl. to 36+24+12=72mm) ale to koszt. Bez niczego, widziałeś moje "macra" (w TYM wątku muszę użyć cudzysłowu), ale do lata myślę, że się szarpnę na raynoxa (albo od Trebora pożyczę ;)) Tylko to wstawanie... :rolling_eyes:
PS. Masz może komplet pierścieni :question:

Pierścionków nie mam, ale pracowałem z takim zestawem na Sigmie, ale wiesz...to na plenerze więc stabilność moich rąk była dyskusyjna :smileyhappy:

Do makro przydaje się TCx2 - powiększa Ci skalę odwzorowania, a nie maleje odległość :smileymrgreen:

Kurcze chyba kupię tego raynoxa....

bolek55555
Visitante

na dobranoc modraszek :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Participante

bolek55555 napisał(a):

na dobranoc modraszek :)

No, nareszcie coś zwyczajnego :D Takiego to i ja zrobię :smileyhappy:
Fajny modraszek :smileyexclaim:

Mam 19 lat, dużo pomysłów, dopiero początki z fotografią....

Aż się boję, jak pomyślę co to będzie, jak będziesz "doświadczony" :o

Powodzenia!

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
jery007
Visitante

Witam - ja też jestem zaskoczony że kompaktem można wykonać tak dobre i ostre zdjęcia makro owadów. Gratuluję . Proponuję abyś odwiedził www.obiektywni.pl- co prawda w 70%
szaleją tam goście po studiach foto, są bardzo krytyczni ,ale dużo można się od nich dużo nauczyć,podpatrzeć, a Ty masz tam na 100% zapewnione wysokie notowania- pewnie sami będą w szoku że ktoś robi takie same zdjęcia za 100 x mniejszą kasę ha,ha

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

jery007 napisał(a):

co prawda w 70% szaleją tam goście po studiach foto

:shock:
skąd masz takie dane? ;)

czorny-----
Visitante

jery007 napisał(a):

(...)Proponuję abyś odwiedził http://www.obiektywni.pl" target="_blank
szaleją tam goście po studiach foto (...) pewnie sami będą w szoku

Noooo... i wszystkie testy, szumy, MTF'y szlag trafił...

EDIT: Ajsz............. pomyliłem z optyczne.pl :smileyhappy: