Podziel się wrażeniami!
No, niestety, muszę się przyznać uczciwie, że nie posiadam aparatu Sony, tylko Canona .
Fotografuję sobie od kilku lat, ot tak, po prostu, amatorsko. Pragnę się oczywiście rozwijać, więc tradycyjnie proszę o konstruktywną krytykę i cenne uwagi ;].
kicikici.JPG
Wełtawa - Panoramka..jpg
2 253skały.jpg
Kotkowi ucięło łapkę, szkoda. Jest zasada, że staramy się nie ucinać zwierzątkom, roślinkom i innym żyjątkom elementów ich ciała (nawet kawałek uciętego wąsa to zły kadr). Poza tym małym drobiazgiem ciekawa.
Panorama rzeczki... Praga widziana z Mostu Karola Zwykła. Wiem, wiele zależy od pogody, ale nie ma w niej (panoramie) tego czegoś.
Las jest bardzo ładny (te kolory), tylko szkoda, że skała i niebo są w centrum kadru. Również, elementu rzucającego się w oczy najbardziej nie centrujemy. Jak jest możliwość kadrowania fotki PO jej zrobieniu, warto skorzystać
A to czy masz Sony czy Canon, Pentax, Nikon nic nie szkodzi
Chociaż 3 fotki do oceny to troche mało :
Dzięki wielkie za opinie. Wezmę je sobie głęboko do obiektywu .
Dalsze rzeczy:
zenek.JPG
jesien 079small.jpg
maczek.jpg
Gitara ciekawa
Liście... ma coś w sobie, ale czegoś brakuje...
Maki... centralny kadr? Pozwoliłam sobie coś z tym zrobić
Fotki ładne, podobają mi się, Tak trzymaj.
O, nawet nie wpadłam na to, że można zrobić coś takiego z tymi maczkami . I faktycznie, dużo lepszy efekt.
karolca napisał(a):
Liście... ma coś w sobie, ale czegoś brakuje...
Rdza napisał(a):
Ale tak na prawdę, to też mam wrażenie, że to zdjęcie jest trochę niepełne.
Gitara bardzo fajna - podoba się.
Liście - za przedpiścą za dużo w kadrze. Byłoby ciekawiej lekko po skosie, i troszkę dalej zacząć kadr - tak by te nie ostre liście z pierwszego planu uciekły.
Maki - chyba bardziej podoba mi się przeróbka.
PS. Spróbuj numerować prace - w przyszłości będzie je łatwiej komentować.
Hmm... chodziło mi bardziej o niepełność w sensie treści.
A ten bezlitośnie czerwony ludzik to moja kumpela, której właściwie nie miało być na tym zdjęciu. Ale cóż, niech ma dziewczyna swoje pięć minut ;].
Zdjęcie z gitarą zrobiłam w ten sposób, że postawiłam ją pośrodku pokoju w kompletnej ciemności, ustawiłam migawkę na 15 sekund i ciachnęłam dookoła parę bohomazów latareczką, w międzyczasie podświetlając gitarę.
Podobnie zrobiłam to zdjęcie:
gittt.jpg
Poprzednia gitara bardziej mi się podoba.
Kotek - urocze stworzenie, szkoda tylko że na takim nieciekawym tle.
Co do koleżanki to chętnie zobaczymy nie tylko mocno rozmytą sylwetkę ale i portecik jakiś:)
Co do tych liści to nie miałam na myśli, że jest czegoś za mało lub za dużo. Brakuje "tego czegoś". Faktycznie, ten liść na pierwszym planie trochę drażni i rozprasza uwagę od tego, co jest dalej. Czerwona koleżanka w niczym mi nie przeszkadza
Dziękuję, że przeróbka się podoba
Kotek (ten drugi, mały) jest ładny, ale znowu zły kadr, i faktycznie tło takie trochę nieciekawe. Chociaż na to często ma się mały wpływ.
Gitara - ciekawszy pierwszy efekt. Na jakiej przysłonie robiłaś? Zapewne ciężko było ustawić głębię, chociaż to można zrobić przy włączonym świetle i na manualnych ustawieniach (aby w ciemności AF się nie zgubił).