Podziel się wrażeniami!
Witam,
zastanawiam się nad zakupem dwóch obiektywów wymienionych temacie. Potrzebuję ich na wesela do portretu oraz tylko i wyłącznie do zdjęcia grupowego gdzie mój tamron wszystkich nie ogarnia.
Czy ktoś miał doczynienia z obiektywami manualnymi?
Sceny głównie statyczne i pozowane bo ceny obiektywów z AF to kosmos.
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/samyang-14mm-f-28-if-ed-mc-aspherical---sony.html
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/samyang-85-mm-f-14-if-mc--sony.html
@rico89 napisał(a):
Czy ktoś miał doczynienia z obiektywami manualnymi?
Cześć!
Każdy, kto ma obiektyw z autofokusem, może miec do czynienia z obiektywem manualnym. To tylko kwestia przesunięcia przełącznika z AF na MF. Przełącz i poćwicz ręczne ostrzenie.
Wymienone przez Ciebie obiektywy są bardzo dobre optycznie tzn. są ostre.
14mm w pierwszej wersji miał jedynie dość nieprzyjemną dystorsję falującą i słabo nadawał się do zdjęć, gdzie wypada "trzymać linię".
Portretowanie 85 nie jest zbyt łatwe jeśli obiekt sie porsza. Przy fotografowaniu z przysłoną f/1.4 głębia jest tak mała, że nawet niewielki ruch powoduje, że miejsce w którym chcesz ustawić ostrość ucieka. Także na plenerze się to sprawdzi ładnie bo nikt tam nikogo nie goni, ale np. w sali, gdzie tańczą ludzie, może być już mniej wesoło.
Pozdrowienia
Dzięki za odpowiedź
85 chcę używać tylko do przygotowań, gdzie wszystko jest pozowane i ewentualne portrety.
14 to również tylko zdjęcie grupowe gdzie wszyscy stoją.
Na zabawę i ruch mam tamrona 28-75 2.8 i nim będę się bawił
Pamiętaj, że jak będziesz robł dosc spore grupówki i 14mm będzie je ledwo obejmować, to osoby stojące skrajnie z boku będą 2 razy szersze niż są w rzeczywistości.
Słuszna uwaga, dzięki bo o tym akurat nie pomyślałem
Ja na 16mm sobie radzę w ten sposób, że kadruje z przestrzenią po bokach i potem crop. Nie ma wtedy aż tak dużych zniekształceń. Co prawda nie zawsze jest miejsce by się aż tak oddalić.
14mm to już dosyć szeroko i szczególnie przy fotografowaniu osób mocno zniekształca. Chociaż szkiełko bardzo ciekawe.
Ale kolega Lajam to już przedstawił fachowo, ja tylko dodałem tak z amatorskiej praktyki jak sobie radzę z zniekształceniami na brzegach. Potem niestety dziwnie taka grupówka wygląda.
PS. Co do samyanga 85/1.4 mam to szkło, bardzo przyjemne, ale fotografowanie tylko statycznie, w dodatku model musi być bardzo zdyscyplinowany (zapomnijmy o psach i dzieciach ), bo lekkie odchylenie w przód czy tył i od razu wypada nam z ostrości. Co prawda można domknąć, ale tracimy wtedy na rozmyciu tła, a i sam obiekt nie jest tak ostry jak byśmy sobie tego życzyli.
Ostatnio zdecydowanie wolę mój Samyang AF 50/1.4 na ciągłym focusie i wykrywaniu Oka daje radę nawet przy bardziej ruchomym modelu. Co prawda w porównaniu do SELP18105G czy SEL70200G, AF wypada bardzo blado ale zawsze to lepsze niż kręcenie manualem.
Ewentualnie jak masz pewną rękę i sporą praktykę, da się to podobno ogarnąć.
Dzięki za wszystkie porady, jednak dobrze tu napisać Chyba chwilowo się wstrzymam z zakupem i jakoś będę próbował na 28 mm i najwyżej trochę się oddalę. Trochę obawiam się tych manuali, ale cena jest mega atrakcyjna.
Tyle, że ja posiadam sony a99 II i tak patrząc na obecnym rynku to jest strasznie mało ciekawych obiektywów, a jak już są to od 5 tyś w górę
Fajny jest ten samyang 85/1.4 to całkiem zacne szkło. Może aberuje od 1.4 i pod światło nie jest rewelacyjne... ale wyrwać je można już za ok 600-700zł pod bagnet E
Do statycznych ujęć jest bardzo fajne. Ewentualnie pod APSc, jako krótkie jasne tele.
Pod pełną klatkę to faktycznie grubo już kosztują szkła.
PS. Aktualnie samyang wypuszcza ciekawe szkiełka z AFem... j.w ja z mojego AF50/1.4 jestem bardzo zadowolony.
PS2, pod bagnet A, mimo wszystko dużo dobrych szkieł używanych ostatnio krąży.
Niestety człowiek się przesiadł na FF, a teraz musi cierpieć portfel W chwili obecnej wykrzesam wszystko z tamrona 28-75 2.8 ale zastanawiam się żeby go zmienić na tamrona 24-70 2.8