Podziel się wrażeniami!
Cześć, nazywam się Karol Wójcicki.
Mam bzika na punkcie astronomii. Kompletnego
Pracuję w Centrum Nauki Kopernik, jestem dziennikarzem naukowym Wyborczej, współpracuję ze wszystkimi mediami w Polsce przy popularyzacji astronomii. Ah, no i jeszcze jedno. Jestem twórcą największeog astronomicznego fanpage w Polsce "Z głową w gwiazdach".
W ramach tego ostatniego rozkręciłem "Z głową w gwiazdach LIVE" - transmisje na żywo najciekawszych zjawisk astronomiczncyh na Youtube. Długo szukając najlepszego sprzętu (poza teleskopami, których nigdy mi nie brakowało) do pokazywania nocnego nieba trafiłem na Sony A7s. No i się zaczęło...
Bezlusterkowiec o tak bezczelnych wartościach ISO był wprost idealnym rozwiązaniem dla moich potrzeb. Zabawa z takim zakresem czułości (do podkręconego 409 tys.) pozwala nie tylko robić zdjęcia nocnego nieba, na co do tej pory pozwalał w zasadzie każdy aparat z ekspozycją dłuższą niż 1s, ale dawał kompletnie nowe możliwości jak np. filmowanie nocnego nieba w 30 fps.
Ten sprzęt otwiera zupełnie nowy rozdział w astrofotografii. Nie tworzy tej dziedziny na nowo i z pewnością nie zastąpi jej sprawdzonych metod pozyskiwania niezwykłych obrazów głębokiego nieba. Nie. Pozwoli natomiast pokazać innym rozgwieżdżone niebo zupełnie inaczej niż do tej pory, uchwycić nieuchwytne do tej pory zjawiska, a te dobrze znane pokazać od innej storny.
I o tym chciałbym Wam tutaj co jakiś czas pisać
Od niedawna współprację z Sony i chcę zachęcić Was do zabawy w astrofotografię. Nie, nie potrzebujecie do tego A7s. Ale ja używając właśnie tego sprzętu pokażę Wam, co więcej możecie osiągnąć
Niech noc będzie z Wami!
PS. Mam już dla Was kilka pomysłów, z którymi podzielę się niedługo. Jeśli macie jednak problemy które nie dają Wam spać (i dobrze, bo w nocy się nie śpi tylko gapi w gwiazdy) to piszcie tutaj, a ja postaram się Wam pomóc.
super, że zdecydowałeś się zacząć taki cykl czekam z niecierpliwością na poradniki może się w końcu nauczę robić "nocne" zdjęcia
Dziękujemy Karol i z niecierpliwością czekamy na kolejne wpisy
Pozdrawiamy
Zespół Sony
Miło Cię widzieć na forum, myślę że z @thomasx znajdziecie wiele astronomicznych tematów do rozmów
Czekamy również na spostrzeżenia z użytkowania A7s.
Hehe Witamy
Zanim na dobre zaczniemy, dzisiejszy smaczek z A7s... i 2 metrów ogniskowej
Przez taczę "łysego" przewalało się trochę chmur ale i tak warto było.
Przed świętami postaram się wrzucić tutaj pierwszy odcinek naszego astrofotograficznego cyklu.
Plener
Piękny łysy, czekamy na więcej. Testowałeś już jak sprawuje się A7S podczas nagrywania? Nie przegrzewa się? Przy dłuższych transmisjach może to być problemem.
Największym problemem przy tej "branży" z Sony jest prawie całkowity brak wsparcia w aplikacjach. Godzinami przesiadywałem przed Deep Sky Stackerem w celu pozyskania poprawnej interpretacji RAWów - libdcraw może czyta poprawnie struktury ARW ale nie potrafi poradzić sobie z kolorami czy jasnością.
Programowanie "czasu" możę i łatwiejsze w 7s - moje abawki nie mają "Remote" z kompa - tylko pilot i oglądanie "na wyświetlaczu", może PixInsight lub Maxim DL mają jakieś wsparcie, ale nie bardzo to opisane na stronach.
Nie ma też czegoś w stylu "Backyard EOS/Nikon" i nie jest planowane (może z 7s i pochodnymi to się zmieni).
ale nie ma co biadolić już Nex 3N daje takie efekty:
https://www.flickr.com/photos/aroszkowski/22964994263/in/dateposted/
a co do "siódemek" doktor Hemmerich modyfikowaną strzela:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1181095571903998&set=pb.100000107007390.-2207520000.14588566...