Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam kilka uszkodzonych plików arw, czy istnieje jakieś narzędzie/soft który potrafi odtworzyć chociaż część zdjęcia?
Ale dzięki braku tej nadgorliwości masz uszkodzone RAWy http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.giffranek4always napisał(a):
Nigdy również nie wykonuję dodatkowego formatowania po zgraniu zdjęć, wg. mnie taka czynność to "nadgorliwość" skracająca tylko żywotność pamięci.
Marku, tego nie możesz być pewien - przyczyna mogła być zupełnie inna. I niezawiniona.Starosta napisał(a):
Ale dzięki braku tej nadgorliwości masz uszkodzone RAWy Image
Odtworzyłem usunięte pliki z karty softem do odzyskiwania i wszystkie pliki są OK. Wniosek z tego, że musiało być jakieś "zakłócenie" podczas transmisji USB aparat->komputer. Karta, jak i system plików na niej był jak najbardziej w porządku.
Pozostaje jednak w dalszym ciągu pytanie o to czy jest jakaś metoda odzyskiwania zdjęć z uszkodzonych plików arw?
franek4always napisał(a):
Odtworzyłem usunięte pliki z karty softem do odzyskiwania i wszystkie pliki są OK. Wniosek z tego, że musiało być jakieś "zakłócenie" podczas transmisji USB aparat->komputer. Karta, jak i system plików na niej był jak najbardziej w porządku.
Pozostaje jednak w dalszym ciągu pytanie o to czy jest jakaś metoda odzyskiwania zdjęć z uszkodzonych plików arw?
robert4you napisał(a):
franek4always napisał(a):
Jeżeli pliki są OK to co chcesz odzyskiwać.
Witam wszystkich.
Również borykam się z uszkodzonymi plikami arw i jpg.
Po wyjęciu karty z aparatu i podłączeniu do komputera wszystko działało bez zarzutu. Po ok tygodniu podłączam pamięć do komputera, pliki są na karcie, można je kopiować na inne nośniki danych, "ważą" ile trzeba a nie jestem w stanie na żadnym komputerze ich otworzyć. Otrzymuje komunikat "Nie można otworzyć pliku. Nieobsługiwany format pliku". Czy macie jakiś pomysł jak temu zaradzić?
Witaj adi2009, zanim zgłosi się z odpowiedzią ktoś z forumowiczów, podaję namiary na Sony Support, gdzie można zasięgnąć porady w kwestiach technicznych:
tel. +48 223060694
E-mail: customersupport.pl@eu.sony.com
albo formularz online:
http://services.sony.pl/supportmvc/pl/contact
Pozdrawiam, Agnieszka_J