anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

TV nad kominkiem

3235-----
Początkujący

TV nad kominkiem

Witam,
Zastanawia mnie rozwiązanie: TV LCD bezpośrednio nad paleniskiem kominka.
We wnętrzach USA umieszczanie TV nad kominkiem jest bardzo popularne.
Jak elektronika znosi taką lokalizację w długim czasie ... Jakie jest Wasze zdanie.

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
vinci77
Poszukiwacz

wszystko zależy od kominka ;) ja generalnie odradzam stawianie lub wieszanie TV LCD w ciasnych regałach lub w pobliżu źródła ciepła. To samo tyczy się wilgoci i otwieranych okien zimą przy odbiorniku TV. Mogą wtedy powstawać na płytach (układach scalanych) "zimne luty" co może uszkodzić nasz telewizor.

Zimny_
Użytkownik

Osobiście nie ryzykował bym wieszania tv nad kominkiem. Ale jak wspomniał przedmówca, zależy to od instalacji kominka. Jeżeli ciepło, dym nie unosi się do góry, ściana na której będzie montowany tv nie jest nagrzana (a jest to ściana komina, więc pewnie jest nagrzana) to można. Tylko takie warunki jest raczej ciężko spełnić. Zawsze dokładając do kominka czy rozgrzebując drewno, trzeba otworzyć drzwiczki (które też są nagrzane i oddają ciepło), jak się je otworzy, nierzadko wylatuje dym i ciepło, co nie jest dobre dla odbiornika przy dłuższym czasie użytkowania. Poza tym samo oglądanie wg mnie byłoby niekomfortowe, gdy z kominka padało by światło.

3235-----
Początkujący

Dziękuję za informacje ( te i przyszłe ).
Zajmuję się projektowaniem wnętrz.
We wnętrzach w USA umieszczanie TV nad kominkiem jest bardzo popularne. Zastanawiałem się, jak to jest technicznie.

Można zaprojektować taki kominek, że jego ściany są bardzo wyizolowane
( i tak we wszystkich konstrukcjach stosuje sie izolacje).
W kominkach z wkładami - otwarcie drzwiczek nie powoduje zbyt dużej emisji dymu na pomieszczenie ( przy poprawnej jego budowie). Natomiast następuje wzrost temperatury - jakieś powiedzmy 50, może 60 stopni ( nie parzy - bo nie było by możliwe zbliżenie się do kominka). Oczywiście powietrze unosząc się - schładza się. Zatem do telewizora dochodzi powiedzmy 50 stopni przez ok. 2-3 minuty ( dłuższe korzystanie z kominka przy otwartych drzwiach jest bardzo rzadkie). Najbardziej gorąco robi się, gdy w dni chłodna, jak ostatnio, napalimy mocno w kominku - bo wtedy temperatura w jego otoczeniu jest bardzo wysoka. Zatem oczywiście istnieje masa sytuacji, gdzie nie powinno się stosować takiego układu kominek + tv.
Ale istnieje też masa sytuacji, gdzie można to rozważyć. W instrukcjach niektórych telewizorów Sony nie znalazłem zakresu dopuszczalnych temperatur. Stąd moje pytanie.

Zimny_
Użytkownik

Bardzo ciekawa praca. Możesz skontaktować się z serwisem, na pewno udzielą Ci pełniejszej odpowiedzi na wszelkie wątpliwości, niż użytkownicy, jak ja. A jednorazowe działanie takiej temperatury na pewno nie zaszkodzi, ale jeżeli będzie on wisiał w tym miejscu na stałe, to sytuacja będzie się dosyć często powtarzała i wtedy właśnie może być problem. W serwisie lub w BOK Sony (0801 500 500) na pewno udzielą Ci pełniejszej informacji.

vinci77
Poszukiwacz

wiesz tak naprawdę wszystko zależy od portfela klienta. W USA są zupełnie inne realia tam taki 42" telewizor można kupić za jedną tygodniówkę i zmieniać LCD np. co roku. TV można zawiesić wszędzie tylko problem polega na tym ile on tam wytrzyma. 8-)

3235-----
Początkujący

napisałem do Sony, w odpowiedzi zalecili mi przewertowanie instrukcji obsługi ...
takie specyficzne podejście .

Na pewno wartość tv ma odbicie w tym, czy jest traktowane jak "ołtarzyk" czy jako "gadżet". No i oczywiście w układzie, o którym piszę, połączenie z kinem domowym raczej nie występuje .

vinci77
Poszukiwacz

wcale się nie dziwie że SONY tak cie potraktowało :slight_smile:

Zimny_
Użytkownik

W instrukcji jest napisane prawie wszystko, tylko do niektóre informacje jest ciężko znaleźć, niektóre są napisane dziwnym językiem, a czasami odpowiedzi na nasze pytania są powiązane z innymi informacjami, niekoniecznie bezpośrednio związanymi z interesującym nas wątkiem i w łatwy sposób można po prostu ich nie znaleźć, nie mając odpowiedniej wiedzy. Ale na szczęście są takie miejsca jak to i zawsze można się dopytać :D

svirus-----
Początkujący

Szczerze mówiąc to reakcja pracowników SONY mnie nie dziwi...bo w sumie dla kogo piszą i tłumaczą te instrukcje na wiele języków? Oczywiście dla nas klientów i szczerze mówiąc to nasz obowiązek zapoznać się z treścią tej instrukcji i ich tylko dobrą wolą jest udzielanie nam podstawowych informacji na temat użytkowania i obsługi urządzenia.Trudno liczyć by teraz firma SONY zatrudniała pracowników którzy będą wyjaśniać zagadanienia, obsługe które są zawarte w instrukcjach obsługi dołączonej do urządzenia.
Odnośnie bezpośrednio tematu to wszelkie urządzenia elektroniczne powszechnego użytku są niedostosowane do działań w warunkach np podwyższonej temperatiry czy wilgotności chyba że to jest wyraźnie ujęte w instrukcji obsługi że to jest moźliwe.Oczywiście jak to wcześniej ktoś ujął można montować gdzie sie chce tylko robi to się w tej sytuacji na własną odpowiedzialność a gdy będą ślady eksploatacji niezgodnej z instrukcją obługi wszelkie naprawy będą zapewne wykonaywane tylko odpłatnie.