Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich !!
ponieważ jestem amatoram potrzebuje porady otóż zamierzam kupic obiektyw do nowo nabytej a300 (posiadam juz 18-70) i zastanawiam sie nad 70-210 lub 70-300 i nie wiem na co głównie wzracać uwage nie chce też zeby był zbyt drogi bo budżet mam ograniczony. znalazłem pare aukcji na allegro i przeróżne firmy jaką byście mogli mi polecić bo wacham sie miedzy (sigma a tamron) lub oryginalny Sony.
Może macie inne propozycje miejsca zakupu lub obiektywu. Obiektyw nie koniecznie musi byc nowy.
zamierzam robic głownie macro i krajobrazy.
Sigma ta to nawet fajny amatorski obiektyw tak jak podają w testach do 200mm, ale konstrukcja obarczona jest paroma wadami. Mam w tej chwili drugi egzemplarz tego obiektywu bo pierwszy był dwukrotnie w naprawie w przeciągu roku. Pada w nich zębatka AF-u gdzie wyłamuje się ostatni ząbek przy włączaniu aparatu(brak ogranicznika). A teraz przykład funkcjonowania AF-u: sobota, piękne słoneczko, chciałem uwiecznić zeschłego brązowego liścia na tle jasnej trawy który zajmował 1/4 kadru, pomiar AF punktowy ustawiony na liść no i się zaczęło. Po piątym razie nie wytrzymałem i przełączyłem w tryb MF bo mnie szlak trafił. Zrozumiał bym gdyby to było źdźbło trawy na jasnym tle ale przy takiej różnicy w kontraście żeby się pogubić to trochę kicha. Po zamianie na "Flintę" bez problemu za pierwszym razem acz ciut wolniej. W obu przypadkach ogniskowa prawie taka sam w okolicy 150-170, nie zaglądałem do Exif-a.
Z tymi zębatkami jest coś na rzeczy. Też miałem wymianę - bez problemu, na gwarancji - poza tym działa bez zarzutu.
Pomijając to, że szlakiem to można na wycieczkę iść, a trafić może jedynie szlag, to chyba masz jakiś felerny egzemplarz, albo "dobre oświetlenie" to pełnia księżyca. Nie żebym bronił tej sigmy jak Nicei, ale IMO dobrze radzi sobie z ostrością, nawet w nie najlepszych warunkach oświetleniowych. Owszem, zdarzy mu się czasem "zgłupieć", ale czasem, a nie jak w teście u opacznych, 8-9x/10.
W każdym razie, dla mnie, za tę ceną to zupełnie przyzwoity, amatorski obiektyw.
Tadziu ale to nie jest reguła. Wczoraj latałem za psami przy paskudnym zachmurzeniu i opadach śniegu i AF sobie całkiem dobrze radził.
No, piszę, że nei jest. A w "teście" na opacznych napisali, że trafionych jest 1 lub 2 na 10 strzałów. (Pomijając to, że im obiektyw! źle światło mierzył )
Poza tym, test fajny (jak to test) i obiektyw też, jak to sigma . Zauważyłem, że najlepszą jakość na f=300 uzyskuję już od f/10. Przy f/8 jest akceptowana. Przy f/5,6 (pełna dziura) - słaba, ale do amatorskich wydruków jest OK (na wystawę przy np. 30x45 bym tego nie dał, ale do albumu 10x15...).
Witam
ma pan racje ze prędzej te foty trafią do albumu niż na wystawę.
No i stało się, zmieniłem zdanie co do 350, i kupiłem 300, 500zł w kieszeni, a do tego kit 18-70, i dokupiłem sigme 70-300 macro dg , narazie jest wyczes i git
no i dobrze, że kupiłeś a300
miłego focenia