Podziel się wrażeniami!
Witam Kolegów
Nazywam się Marcin od nie dawna fotografuję Sony A300 . Mam prośbę o poradę do doświadczonych kolegów .
Chcę zrobić sobie galerie fotek w ruchu oraz dobre fotki drugiego planu , I muszę przyznać że nie radzę sobie z tym najlepiej .
Jeżeli udzieli byś cię mi kilka wskazówek jak wykonać dobre fotki w ruchu był bym wdzięczny .
Tak samo nie mogę poradzić sobie z fotografią drugiego planu tz. to co z przodu rozmyte tył ekspozycji ostry kilka zdjęć wyszło mi ale większość nie uzyskuję zadowalającego efektu próby robione również z wyłączonym AF.
Jeżeli pozwolicie jeszcze jedno pytanie o AF ... Czy nastawianie ostrości przy użyciu AF a dokładnie pola jego zasięgu oznaczony jest czerwonym punktem środkowym lub kreseczkami? w instrukcji jest coś napisane o zielonych ramkach ja takowych nie widzę w wizierze
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny i przepraszam że dla kogoś moje pytania wydadzą się śmieszne.
Pozdrawiam Alf300
musstaffa napisał(a):
do lajam!
pokaz mi choc jeden obiektyw kitowy w jakimkolwiek modelu dowolnej marki ze stalym swiatłem np 2,8
ALF300 ja naprawde nie neguje tego sposobu. cieszy fakt ze kombinujesz i fotka z konwaliami jest calkiem dobra. pisalem to juz wczesniej. zauwaz ze zdjecie zalaczone chyba przez lajame jest w zupelnie innych warunkach oswietleniowych a swiatlo ma ogromne znaczenie. obiekywy kitowe sa ciemnymi obiektywami i niestety maja klopoty w kipeskim swietle. tylko tyle chcialem powiedziec.
fakt ze szukaniem szczegolow masz racje. zatrzymanie widza choc przez chwile przy zdjeciu to juz sukces.
kazdy niech robi zdjecia takie jak mu odpowiadaja. W Młynarski spiewal "róbmy swoje"
pozdrawiam
sam przeczytaj swoje nieomylne komentarze. i zastanow sie kto sie mądrzy. powiedz mi jeszcze omnibusie do jakiego aparatu zalaczano owy obiektyw o ktorym piszesz jako kitowy
Alf300 napisał(a):
Jeżeli mógł byś wykonać fotkę np stojąc przed wejściem i złapać ostrość np . krzesła (stojącego za wejściem) a futrynę z drzwiami rozmyć ... i podać po prostu parametry wykonanego zdjęcia i technikę to postaram się poruszać tym tropem
Dziękuję jeszcze raz za dyskusję
musstaffa napisał(a):
powiedz mi jeszcze omnibusie
musstaffa napisał(a):
do czorny! (wyroczni)
otoz tak sie składa ze wiem co to GO i od czego zalezy, nie ucz ojca dzieci robic. pewnie. robcie sobie tymi kitami i czym tam chcecie. i dawajcie na forum w rozdzielczosci 100px na 100px zeby nikt nie zauwazyl kiepskiej jakosci tych zdjec. oczywiscie z braku laku dobry kit. a co do umiejetnosci i wyciagania ze sprzetu max mozliwosci z patentami wlasnej roboty to moze pokaze cos.
zdjecie zrobilem fujis5600 plus soczewki wyciagniete z lornetki plus wlasnej roboty dyfuzor.czyli patenty. do takich fot jak pokazujecie nie trzeba lustrzanek tylko zwykly kompakt za 500zl i troche inwencji tworczej
daje w podobnej rozdzielczosci jak i Wy choc w pelnej tez wyglada dobrze
wiem wiem ze to nie o takie chodzi ALF300. zrobcie takie cos swoim kitem i zalaczcie tutaj
EEEEEEEEEEEEeeeee no Lajam ta druga fotka (pierwsza karty) jakaś taka nawet ostra jest i to na drugim planie
Z kita
Dzięki Lajam za zdjęcia z tych trzech dwójka dla mnie rewelacja zapewne przypadkowo znalazła się tam okładka od płyty co daje temu zdjęciu fajny wyraz,może tylko fragment tego chyba telewizora na ścianie nie jest potrzebny ale fotki zapewne były robione aby pokazać technikę . Fakt że ważna jest ekspozycja ale aby coś ciekawego osiągnąć trzeba fotografować ....
Chyba czas kończyć ten temat bo widzę ze wszyscy się trochę po napinali ... Ja tylko zadałem pytanie amatora który zaczyna zabawę w trochę trudniejszą zabawę niż tryb AUTO .
Widzisz każdy z nas odbiera obraz inaczej tobie konwalie się nie podobają a mi wręcz przeciwnie inni zachwycają się zdjęciami samolotów łapanych teleobiektywem a mnie to nie kręci
Dziękuję za dyskusję zapewne sam do wszystkiego dojdę w końcu mam przynajmniej 50 tysiecy klapnięć migawką
powodzenia ALF 300:)
podzrawiam
dzięki musstaffa
Na pewno mi się przyda abym dorósł do takich fotek
http://img.chip.pl/img.php?f=7&i=LTYlJjwAHQRCCh8aCAADFk0OHxQcQFwaHgYUCkxcWF8GAAIBWEEdCQQ=
Naprawdę jak się widzi kolejna wiewiórkę czy kwiatek wyostrzony na pierwszym planie to myślisz sobie to już było ....
Wszystkim życzę wykonania fotki takiej że oglądający poświeci jej więcej niż 10 sekund