Podziel się wrażeniami!
Witam Kolegów
Nazywam się Marcin od nie dawna fotografuję Sony A300 . Mam prośbę o poradę do doświadczonych kolegów .
Chcę zrobić sobie galerie fotek w ruchu oraz dobre fotki drugiego planu , I muszę przyznać że nie radzę sobie z tym najlepiej .
Jeżeli udzieli byś cię mi kilka wskazówek jak wykonać dobre fotki w ruchu był bym wdzięczny .
Tak samo nie mogę poradzić sobie z fotografią drugiego planu tz. to co z przodu rozmyte tył ekspozycji ostry kilka zdjęć wyszło mi ale większość nie uzyskuję zadowalającego efektu próby robione również z wyłączonym AF.
Jeżeli pozwolicie jeszcze jedno pytanie o AF ... Czy nastawianie ostrości przy użyciu AF a dokładnie pola jego zasięgu oznaczony jest czerwonym punktem środkowym lub kreseczkami? w instrukcji jest coś napisane o zielonych ramkach ja takowych nie widzę w wizierze
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny i przepraszam że dla kogoś moje pytania wydadzą się śmieszne.
Pozdrawiam Alf300
Dobra to moja najnowsza praca ... Pluszowa fotka
Alf300 napisał(a):
Dobra to moja najnowsza praca ... Pluszowa fotka
wobec wkrecenia sie w temat postanowilem zrobic fotke na szybko zaimprowizowaną sceną
niestety ciemnosci juz sa ogolne wiec doswietlałem lampka rowerowa plus lampa wbudowana z dyfuzorem co widac ale chyba nie w tym rzecz. nic we focie nie grzebałem. fota robiona z soczewkami. moglo byc ostrzej. ale to w innych warunkach moge zrobic. bo nie chcialem katowac foty szumem. i czas mialem zbyt dlugi zeby utrzymac idealnie
o to chodzi alf300?
ja mam pytanie dlaczego ja w swoim aparacie (a300) gdy chce ustawic prędkość migawki na szybszą obraz automatycznie mi ciemnieje im szybszy czas tym ciemniejsze zdjecie a pszy predkosci 1/200 tło nie jest zbyt rozmyte od czego to zalerzy ??? coś robie nie tak ??
tu przykładowe zdjecie
1/200 F4
http://img230.imageshack.us/my.php?image=xxxx1ff0.png
bipi napisał(a):
ja mam pytanie dlaczego ja w swoim aparacie (a300) gdy chce ustawic prędkość migawki na szybszą obraz automatycznie mi ciemnieje im szybszy czas tym ciemniejsze zdjecie a pszy predkosci 1/200 tło nie jest zbyt rozmyte od czego to zalerzy ??? coś robie nie tak ??
tu przykładowe zdjecie
1/200 F4
http://img230.imageshack.us/my.php?image=xxxx1ff0.png" target="_blank
bipi napisał(a):
ja mam pytanie dlaczego ja w swoim aparacie (a300) gdy chce ustawic prędkość migawki na szybszą obraz automatycznie mi ciemnieje im szybszy czas tym ciemniejsze zdjecie
a pszy predkosci 1/200 tło nie jest zbyt rozmyte od czego to zalerzy ??? coś robie nie tak ??
tu przykładowe zdjecie
1/200 F4
http://img230.imageshack.us/my.php?image=xxxx1ff0.png" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Proponuje poczytać:
viewtopic.php?f=30&t=309
viewtopic.php?f=30&t=278
ale pierw dosyć dokładnie instrukcja a późnej przyswoić fundamenty wiedzy o fotografii, czyli pojęcia i podstawowe zależności między pewnymi ustawieniami.
Tak mniej więcej:
F-przysłona- im większe F tym mniej światła pada na matrycę, tym ciemniej
czas otwarcia przysłony- migawki- to w sekundach ( " ) czas w jakim zdjęcie będzie się naświetlało- im większy tym jaśniej, ale aparat ie może się ruszać.
wejdź sobie do fotogalerii, popatrz na zdjęcia, popytaj, każde zdjęcie możesz zapisać na komputer, kliknąć na nie prawym klawiszem myszki, wejść we właściwości, na podsumowanie, zaawansowane i tam masz tzw informacje o zdjęciu (EXIF) gdzie jest dużo wiedzy o danej fotce, czasy otwarcia, przysłona, iso itd.
Znajomy napisał(a):
każde zdjęcie możesz zapisać na komputer, kliknąć na nie prawym klawiszem myszki, wejść we właściwości, na podsumowanie, zaawansowane i tam masz tzw informacje o zdjęciu (EXIF) gdzie jest dużo wiedzy o danej fotce, czasy otwarcia, przysłona, iso itd.
Lajam napisał(a):
Znajomy napisał(a):
każde zdjęcie możesz zapisać na komputer, kliknąć na nie prawym klawiszem myszki, wejść we właściwości, na podsumowanie, zaawansowane i tam masz tzw informacje o zdjęciu (EXIF) gdzie jest dużo wiedzy o danej fotce, czasy otwarcia, przysłona, iso itd.
Umówmy się, że nie każde zdjęcie będzie zawierało EXIF, ok? Zeby potem Kolega się nie żalił na forum, że mu powiedziano tak, a w rzeczywistości jest inaczej.
Znajomy napisał(a):
z drugiej strony szkoda, że niektórzy kasują takie info...