anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ustawienia manualne

kubuleczek3
Początkujący

Ustawienia manualne

Witam, lustrzanke posiadam od czwartku i chcialbym robic zdjecia na ustawieniach polautomatycznych ( A )

Nie wiem czy taka opcja jest dobra dla amatora wiec moglibyscie sie wypowiedziec na ten temat ??

Prosiłbym także o opis tych wszystkich ustawień jak ISO, F i czas

Jestem amatorem. Posiadam obiektyw kitowy dołączony do Sony Alphy 300. Dziś zakupiłem filtr UV. Myślę że zdjęcia w terenie bd troszkę lepiej

czekam na Wasze odpowiedzi i z gory Wam dziekuje

pozdrawiam

97 ODPOW. 97
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kubuleczek3 napisał(a):

Witam, lustrzanke posiadam od czwartku i chcialbym robic zdjecia na ustawieniach polautomatycznych ( A )
Nie wiem czy taka opcja jest dobra dla amatora wiec moglibyscie sie wypowiedziec na ten temat ??

Czy to ma znaczenie czy dla amatora czy zaawansowanego użytkownika? Najważniejsze, żebyś był ŚWIADOMY tego co robisz i w jakim celu to robisz. Ja używam trybu A bardzo często :)

Prosiłbym także o opis tych wszystkich ustawień jak ISO, F i czas

Podstawowe rzeczy zawarte są w instrukcji.

Jestem amatorem. Posiadam obiektyw kitowy dołączony do Sony Alphy 300. Dziś zakupiłem filtr UV. Myślę że zdjęcia w terenie bd troszkę lepiej

Filtr UV możesz używać wyłącznie do ochrony przedniej soczewki obiektywu. Jakości obrazu na pewno nie polepszy, a jest duże prawdopodobieństwo, że pogorszy. :smileyexclaim:

kubuleczek3
Początkujący

wiec Ty nie uzywasz filtru UV ??

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kubuleczek3 napisał(a):

wiec Ty nie uzywasz filtru UV ??

absolutnie NIE! :)

Uwierz mi, że taki filtr ma zadanie wyłącznie ochronne (choć soczewkę naprawdę trudno porysować - uwierz mi sprawdzałem osobiście). Filtr UV nic Ci nie poprawi - jedynie możesz więcej blików nałapać tylko szczególnie w obiektywie kitowym, gdzie osłona przeciwsłoneczna jest przecież jakimś żartem.

kubuleczek3
Początkujący

no to nie potrzebnie kase zmarnowalem ;/

bd go najwyzej uzywal okazyjnie

a co myslisz o oslonie tulipanowej ??

Pavelo-----
Początkujący

Witam,
Z tym, że wydałeś kasę niepotrzebnie na filtr, to bym się nie zgodził. Jeżeli jest to dobry filtr UV to na pewno w obrazie nic się nie pogorszy. A jak porysujesz to tylko filtr a nie obiektyw. Jeżeli zaś chodzi o osłonę tulipanową to jej do kita nie ma. Takie osłony mają sens w obiektywach , gdzie przednia soczewka się nie rusza, a kit taki nie jest.
Pozdrawiam

kubuleczek3
Początkujący

filtr kupiłem za 25 zł wiec rewelacyjny nie jest ;/ zakupiłem też zestaw do czyszczenia obiektywu :)

nie wiecie moze jak dobrac odpowiednie ustawienia manualne ??

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kubuleczek3 napisał(a):

filtr kupiłem za 25 zł

To wiesz...lepiej było sobie flaszkę kupić :smileyhappy:

kubuleczek3 napisał(a):

No tak dobrać, żeby zdjęcie było poprawnie naświetlone. Trudno odpowiedzieć na tak zadane pytanie.... :)

Jeżeli jest to dobry filtr UV to na pewno w obrazie nic się nie pogorszy. A jak porysujesz to tylko filtr a nie obiektyw

Tyle, że dobry filtr na kita kosztuje prawie tyle co obiektyw i wcale nie ma gwarancji, że obraz nie ulegnie pogorszeniu (szczególnie pod światło). Już wolałbym sobie dać spokój, a w razie czego kupić po prostu nowego kita. Porysowanie przedniej soczewki jest naprawdę niełatwym zadaniem. (rozebrałem taki obiektyw) ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

kubuleczek3 napisał(a):

Czytać, szperać, próbować (to cyfra, więc filmu nie zmarnujesz) bo najlepiej się uczy na własnych błędach.
Na początek spróbuj obejrzeć i zrozumieć to: http://dryreading.com/camera/index.html
Powodzenia!

------------------------------
fotoamator
kubuleczek3
Początkujący

dzięki wielkie za ten link do symulatora ;) pozdrawiam i dzięki za Twoją pomoc