Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich !!
ponieważ jestem amatoram potrzebuje porady otóż zamierzam kupic obiektyw do nowo nabytej a300 (posiadam juz 18-70) i zastanawiam sie nad 70-210 lub 70-300 i nie wiem na co głównie wzracać uwage nie chce też zeby był zbyt drogi bo budżet mam ograniczony. znalazłem pare aukcji na allegro i przeróżne firmy jaką byście mogli mi polecić bo wacham sie miedzy (sigma a tamron) lub oryginalny Sony.
Może macie inne propozycje miejsca zakupu lub obiektywu. Obiektyw nie koniecznie musi byc nowy.
zamierzam robic głownie macro i krajobrazy.
bipi napisał(a):
lub oryginalny Sony.
Jednak na taki wydatek jeszcze mnie nie stać. Też rozwarzałem tą opcje z kupnem nowego elpszego ale narazie myśle ze możę i wystarczy mi coś tanszego aby uczyć się +/- fotografowania.
Ale dzieki za zainteresowanie tematem.
Podepnę się pod temat i zapytam też o obiektywy który z tych obiektywów wybrać i czy są one coś wartę jak dla amatora który chce uzupełnić komplet z kitowym obiektywem
SIRIUS AF MC 70-210 mm F4-5.6
TOKINA 35-200 AT-X SD 3,5-4,5
SIGMA 70-210 f/4.0-5.6 UC-II
Powiem tylko że cena ich nie przekracza 250 zł co myślicie czy warto czy nie?
bipi, mogę polecić obiektyw, którego sam używam: sigma 70-300/4-5,6 APO posiada funkcję macro z odwzorowaniem 1:2 i jest trochę lepszy od SONY 75-300/3,5-5,6 (nieco ostrzejszy i mniejsze abberacje chromatyczne APO!)
Wynalazków wymienionych przez alfa300 nie znam, ale chyba, z uwagi na cenę, nie są najlepsze. Niestety w fotografii jest tak, że można kupić tanio i godzić się z niższą jakością, albo super jakość i duże pieniądze.
Tadeusz napisał(a):
Wynalazków wymienionych przez alfa300 nie znam, ale chyba, z uwagi na cenę, nie są najlepsze. Niestety w fotografii jest tak, że można kupić tanio i godzić się z niższą jakością, albo super jakość i duże pieniądze.
Alf300 napisał(a):
Może powiedział byś mi czy w takim razie zainteresować się tym Minolta 75-300 f/4.5-5.6 (D)
co prawda jest srebrny ale co o tym sądzić
Tadziu zamieszczam rzekomą fotkę wykonaną na tym obiektywie Jak znasz z doświadczenia czy czegoś takiego mogę się spodziewać .
I czy za 300 zł to warto jak dla mnie który dopiero poznaję tajniki ... krótko mówiąc brać czy nie
Dlaczego rzekomą ??
Ponadto fotki robimy obiektywem lub za pomocą obiektywu, nie na obiektywie. Ale to nieważne.
Nigdy nie pisałem, że ten obiektyw MAF 75-300/3,5-5,6 lub jego sonowski odpowiednik jest zły! Robiłem nim zdjęcia przez kilka lat analogiem i byłem zadowolony. Do czasu aż nie zobaczyłem fotek robionych lepszym obiektywem. Jego jakość jest zbliżona do kita 18-70 i jest jego uzupełnieniem.
Myślę, że za 300 zł na początek wystarczy. Jak w tym zasmakujesz, nabierzesz doświadczenia, zaczniesz zwracać większą uwagę na detale, które wcześniej nie były istotne - sprzedasz go i kupisz... wtedy będziesz już wiedział co chcesz mieć
Moim zdaniem - bierz i ciesz się zdjęciami, ucz się i nabieraj doświadczenia. A jak będziesz chciał sprzedać, to bez problemu to zrobisz.
Tylko kupując używkę zwracaj uwagę na parę szczegółów: czy w środku nie ma paprochów i czy tylna (ta od strony aparatu) soczewka nie jest porysowana, czy wszystko kręci się bez zacięć i nadmiernych luzów. Jak jest OK to brać.
Tadeusz napisał(a):
Dlaczego rzekomą ??
Ponadto fotki robimy obiektywem lub za pomocą obiektywu, nie na obiektywie. Ale to nieważne.